Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Co vás nakopne lépe než káva? Zkuste naše tipy v boji s jarní únavou

3. března 2020 | 06:00

Není to nemoc, přesto se cítíme pod psa a nejraději bychom nevylezly z postele. Poradíme vám, jak se jarní únavy rychle zbavit!

Podle odhadů trpí jarní únavou až tři čtvrtiny lidí v České republice. Je až s podivem, že v době, kdy se příroda probouzí, všechno roste a kvete, se cítíme zcela opačně – sklesle a unaveně. Řada odborníků se shoduje, že je to důsledek zimy, po které jsme psychicky i fyzicky vyčerpané.

Pokud jste zimu proseděla v teple domova a vaší hlavní pochoutkou byly smažené brambůrky, budete na tom určitě hůř než vaše kamarádka, která se pravidelně otužuje a i v zimě do jídelníčku zařadila dostatek zdrojů vitaminů. To, s čím tedy na jaře bojujeme, není ve skutečnosti únava v tom pravém slova smyslu, ale vitaminový deficit. Projevuje se snížením výkonnosti, vyčerpáním a také oslabenou imunitou. Co tedy udělat, abychom se znovu nakoply do provozního režimu?

Co vám pomůže?

Nic proti kávě, ta má na naše tělo pozitivní vliv. Má vliv na soustředění a některé studie tvrdí, že i na trávení. Ale když pijeme kávu příliš často, můžeme si na ní vypěstovat závislost a už nefunguje tak jako dřív.

Zkuste tedy změnu:

Procházka

Není nic jednoduššího než vyrazit na pár minut ven. Klidně se v práci seberte o polední pauze a běžte se na chvíli projít. Pobyt na čerstvém vzduchu vám dodá energii na další část dne. Když vezmete kolegyni a proberete s ní nejnovější drby, bude to ještě zábavnější.

Světlo

S procházkou souvisí i vliv světla. Pokud celý den strávíte v uzavřené budově pouze s umělým osvětlením, není se čemu divit, že nemáte „šťávu“. Takže jakmile vysvitne slunce, hurá ven!

Sex

Tuhle výhodu máme my ženy, sex nás prostě nabíjí. Chápeme, že si uprostřed pracovního dne těžko odskočíte na rychlovku, ale když začnete hned ráno?

Čokoláda

Co si budeme povídat, čokoládu prostě milujeme. Tak proč si kostičku nedat, když už vám padá únavou hlava? Ale máme na mysli opravdu jen kousek, ne celou tabulku.

Sprcha

Opět trochu náročnější varianta, pokud nepracujete doma, těžko si během dne hupsnete pod ledovou sprchu. A v práci na toaletě to není úplně ideální. Zkuste ale namočit alespoň zápěstí nebo trochu osvěžit krk. I tyto malé kroky pomáhají.

Jaké jsou naše další tipy v boji s únavou? To se můžete dozvědět v novém čísle časopisu Blesk pro ženy! Přečtěte si i rozhovor s Janou Bernáškovou, ve kterém otevřeně mluví o vztazích, nebo se inspirujte ve fotostory – Móda pro sexy baculky! Aktuální vydání Blesku pro ženy je k dostání v novinových stáncích. Nebo si ho můžete objednat v tištěné či elektronické podobě v našem iKiosku ZDE >>>

Autor: red

 

 

Autor: red
Video se připravuje ...