Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Umíte si správně umýt ruce? Nejspíš i vy hazardujete se zdravím!

  • 2. března 2020 | 06:00

    Mytí rukou je banalní věc, kterou děláme denně a nijak moc o ní nepřemýšlíme. Přesto současné průzkumy odhalují alarmující skutečnost, že až 90 procent lidí si je neumí umýt správně! Přitom ruce jsou nejčastějším přenašečem infekcí. Jaké chyby děláme nejvíce?

    Nemyté nebo právě špatně umyté ruce mohou být přenašečem nejen žloutenky, ale i dalších nemocí. Podle lékařů je dokonce bezpečnější se líbat než si podat ruce. Na nich se totiž během dne usídlí mnohem více nebezpečných bakterií než na rtech. Nejúčinnější hygienický krok k zastavení šíření bakterií a jiných virů, kterých je speciálně teď zimě všude plno, je důkladné a správné umývání rukou. Pravidelným mytí můžete snížit například riziko nákazy respiračními chorobami až o 30 %.

    Myjete si ruce tak, jak vás to naučili rodiče v raném dětství, a nijak zvlášť tuto činnost neřešíte? Možná byste měli. Při zdánlivě obyčejném mytí rukou dělá totiž většina z nás zásadní chyby. Jaké zažíté zlozvyky máte vy?


  • Jak často bychom si je měli mýt?

    mytí rukou
    Autor: iStock

     

    Jste zvyklí mýt si ruce po použití toalety, před jídlem nebo když jsou zkrátka jen špinavé? To vážně nestačí… Během dne totiž nasbíráme na nejrůznějších místech spoustu bakterií, aniž bychom to věděli. Mezi místa, kde číhá hodně původců nemocí, patří madla nákupních košíků, držadla v hromadných dopravních prostředích nebo kliky dveří. Dále také mince a bankovky, mobilní telefony, klávesnice nebo počítačové myši. Podle studie vědců z Univerzity v Severní Karolíně je například na klávesnicích 500 krát více bakterií než na záchodovém prkénku!


    Jak často bychom tedy měli mýt ruce? Mělo by to být vždy po příchodu domů, třeba po návratu z nákupu a z dalších veřejných míst, po toaletě, při kašli, smrkání a kýchání, při kontaktu s osobou, která je nemocná, před a po ošetření drobných ran v domácnosti, po kontaktu se zvířaty, po pobytu na zahradě a po manipulaci s odpadky. Spousta bakterií na nás číhá také doma, takže na hygienu nezapomínejte ani tehdy, pokud jste nebyli venku, a to ani když ruce na pohled nevypadají špinavě. Ruce vydrhněte také před jakoukoliv manipulací s potravinami, a pokud upravujete syrové maso, ryby či vejce, pak raději i v průběhu a po vaření.

  • Mýdlo je nezbytnost

    mytí rukou
    Autor: iStock

    Pamatujte, že pouhé oplachování rukou pod tekoucí vodou nestačí. Jen mýdlo totiž dokáže skutečně zlikvidovat bakterie. Navíc obsahuje látky, které změkčují vodu a pomáhají ruce důkladně zbavit špíny. Pozor si však dejte na tuhá mýdla hlavně na veřejných toaletách. Častokrát totiž leží v loužičkách vody, kde se bakteriím velmi daří. A lehko si je přenesete od těch, co mýdlo použili před vámi. Mnohem hygieničtější volbou jsou mýdla v dávkovačích, a to ideálně ty, které mají bezdotykové ovládání. Nemusíte se tak dotýkat žádného tlačítka, které také může skrývat nežádoucí bakterie. 


  • Důležitá je i doba mytí

     

    mytí rukou
    Autor: iStock

    Jak dlouho by si tedy člověk měl mýt ruce, aby to bylo podle odborníků dostačující? Častou chybou je, že ruce s mýdlem hned vložíme pod proud vody, jen abychom to měli rychle za sebou. Mytí rukou by přitom mělo trvat minimálně třicet vteřin od namočení po výsledné opláchnutí. Pozornost bychom měli věnovat také poctivému namydlení.  Při mytí nezapomínejte také na nejvíce zanedbávaná místa, mezi než patří: nehty, hřbet pravé ruky, palec levé ruky. Obzvlášť za delšími nehty se totiž bakteriím velmi dobře daří. Ideální pro dokonalou hygienu je používat pravidelně malý ruční kartáček k čištění nehtů. 

     

  • Jaká je správná technika mytí?

    mytí rukou
    Autor: iStock

    Správné mytí byste měli zvládnout v několika krocích:

    • Namočte si ruce pod teplou čistou tekoucí vodou. 
    • Aplikujte malé množství mýdla. 
    • Třete dlaně o sebe (mimo proud vody). 
    • Protřete prsty a mezery mezi nimi. 
    • Protřete nehty proti dlaním. 
    • Protřete vnější stranu dlaní. 
    • Opláchněte čistou tekoucí vodou.


  • Záleží i na sušení

    mytí rukou
    Autor: iStock

    Umyté ruce určitě nestačí jen tak otřepat a jít, ale dostatečně je otřít. Pokud jste na veřejných místech, na látkové ihned zapomeňte. Nejlepší volbou jsou jednorázové papírové ručníky. Ruce osuší a snižují výskyt mikrobů, protože je mechanicky odstraňují. Vysoušeče s horkým vzduchem nejsou nejvhodnější hygienickou volbou, protože zbylé bakterie na vašich rukách neodstraní, ale navíc teplem podpoří jejich růst a rozptýlí je do okolí. Důkazem je nedávný výzkum prováděný londýnskou University of Westminster, který prokázal, že používání elektrických sušičů výrazně zvyšuje množství bakterií na rukou uživatele - v případě sušiče rukou na bázi teplého vzduchu je to v průměru o 254 % více. Naopak použitím papírových ručníků se snížil celkový počet bakterií na rukou v průměru o 77 %. Výzkumníci také zjistili, že používáním elektrických sušičů rukou se mohou bakterie šířit do značné vzdálenosti - až do 2 metrů v případě sušičů pracujících na bázi rychlého proudu vzduchu.


  • Co když nemáte po ruce mýdlo a vodu?

    mytí rukou
    Autor: iStock

    Pokud jste na cestách nebo někde, kde nemáte přístup k vodě a mýdlu, mějte při sobě antibakteriální gel. Malé lahvičky s desinfekčními prostředky, které seženete v lékárnách a drogéríích, jsou skladné a vydrží opravdu dlouho. A co je nejdůležitější, mohou úplně nahradit mytí a zlikvidují 99 % bakterií. Stačí nanést desinfekční prostředek a rozetřít na všechna místa na rukou. Kůži už potom nemusíme nijak sušit ani oplachovat.

     

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...