Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Odbornice tvrdí: Česká kuchyně je nejhorší, proto lidé tolik trpí otoky!

  • Video se připravuje ...
    26. února 2020 | 06:00

    Naše tělo je dennodenně vystavováno mnoha nepříznivým faktorům, a sami si ještě mnohdy nevhodnou stravou a životosprávou přitěžujeme. Jednou z nejdůležitějších součástí imunity a obranyschopnosti je lymfatický systém. Ten totiž pomáhá čistit tělo od škodlivých látek, které do sebe během dne dostáváme.

    Pokud se tento důmyslný systém naruší a jeho funkce není taková, jaká by měla být, toxiny a všechny látky, které mají být vyloučeny, se v nás hromadí. Jak tomu předejít a co všechno lymfatický systém ovlivňuje?

  • Lymfatický systém

    Autor: iStock
    „Pokud lymfatický systém nefunguje správně, dochází ke špatnému proudění a selhává schopnost lymfy filtrovat škodlivé látky. Organismus je zatěžován působením škodlivých látek, které měly být z těla vyloučeny. Zplodiny metabolismu se ukládají do mezibuněčných prostor a lymfatický systém nezvládá plnit svou funkci. Dochází k hromadění vody, solí, tuku a odpadních látek v podkoží,“ vysvětlila nám lymfoterapeutka Jitka Bičíková. Každý z nás je jedinečný a někdo má bohužel větší sklony k problémům tohoto druhu nebo k nim dospěje špatným životním stylem. Samozřejmě i zde můžeme předejít vážnějším problémům prevencí v podobě lymfatických drenáží. Nejčastějšími příznaky špatné funkce systému jsou otoky kotníků, lýtek, stehen – hlavně večer po námaze – otoky v břišní krajině, otoky očních víček a mízních uzlin, celulitida, poruchy imunitního systému, sklon k infekčním nemocem, dechové obtíže bez zjevné příčiny.

  • Lymfatická drenáž

    Autor: iStock
    Sama jsem měla možnost vyzkoušet ji na vlastní kůži. Velice mě to překvapilo, protože se nejedná o běžnou masáž, jak jsme zvyklí. Terapeutka vás v podstatě hladí. Je to jedna z nejpříjemnějších procedur, které jsem kdy podstoupila, a pokaždé jsem při ní usnula. „Lymfatická drenáž se provádí nasucho, bez jakýchkoli olejů nebo krémů a z podkoží se jemně vymačkávají zplodiny do lymfatických uzlin. Jedná se o ozdravnou, čisticí a detoxikační proceduru,“ dodala Bičíková.

  • Ruční nebo přístrojová

    Autor: iStock
    Lymfatické masáže jsou přístrojové. To vám nasadí nohavice, které se postupně nafukují a vyfukují a které tlakem masírují. Tlak se nastavuje individuálně, aby nebyl příliš velký a vyhovoval právě vám. Ruční masáž, jak už jsem zmínila, probíhá jemným hlazením, při němž se z podkoží drénují nečistoty do uzlin. „Obě formy masáží jsou podle mého názoru účinné a nejlepší je, když je kombinujete. Nesouhlasím s tím, že v poslední době někteří lidé přístrojovou masáž zavrhují. Účinné jsou obě, každá z nich řeší jiné obtíže. Někdo potřebuje větší tlak, jiný zase jemné ruce. Přístrojová metoda je ideální pro lidi trpící těžkými, tvrdými lymfedémy, při nichž by ruční masáž byla téměř neúčinná, protože ruce by to neutáhly. Je potřeba, aby si každý vyzkoušel, která metoda mu dělá dobře,“ vysvětluje terapeutka Bičíková.

  • Správné provedení

    Autor: iStock
    Lymfatická masáž se také musí provádět podle určitých pravidel, aby byla účinná a systém nebyl poškozen. Pokud jdete na masáž poprvé, určitě se ujistěte o dostatečné odbornosti a praxi terapeuta. „Existují určité zásady lymfodrenáže. Nesmí bolet, nesmí se používat příliš velký tlak, musí být opravdu jemná, protože zasahuje pouze do podkoží. Velmi důležité je, aby terapeut nejdříve uvolnil všechny lymfatické body po těle, tedy kolem krku, klíčních kostí, zátylku, podpaží, v horní části stehen a tříslech. Pokud vám terapeut tyto body neodemkne, je to špatně, mohl by tak způsobit jen další zdravotní problémy,“ objasnila nám odbornice.

  • Jak často masáže opakovat?

    Autor: iStock
    „Opět je to velice individuální, ale obecně platí, že šest týdnů až dva měsíce dvakrát týdně by měla být základní kúra. V každém případě se musí přihlížet k tomu, jaký má daný člověk problém. Když má těžké lymfedémy nebo dlouholeté otoky, může se kúra po domluvě s terapeutem prodloužit až na půl roku. Potom je také důležité, když už člověk ví, že s tím má problémy, aby to nebylo nárazové, ale aby pravidelně docházel na udržovací kúru. Aby se mu obtíže opět nevrátily.“

  • Lymfa a jídlo

    Autor: profimedia.cz
    V dnešní době se naštěstí stále více řeší kvalita jídla a zdravé stravování. Těmito pravidly se ovšem neřídí všichni a i zde se potvrzuje, že jídlo má vliv i na správné fungování lymfatického systému. „Když ke mně člověk přijde, jsem přísná a záleží mi na tom, aby léčba byla komplexní. Aby byla kúra co nejúčinnější, je třeba během daných šesti týdnů dodržovat odkyselující a odhleňující dietu. Ta spočívá v tom, že jsou z jídelníčku vyřazeny veškeré mléčné výrobky, ať už jsou zakysané, bio, kozí nebo ovčí, je to jedno. Nesmí se pít káva, která hodně zakyseluje organismus, stejně tak černý čaj. Musí se omezit lepek, brambory, banány a cukr. Strava by měla být takovým průřezem thajsko-čínsko-indicko-veganské kuchyně. Maso, vejce a luštěniny nevadí, naopak. Samozřejmě pak zelenina a ovoce. Češi mají největší problémy s otoky, lymfou a obezitou, protože typicky česká kuchyně jim nedělá vůbec dobře,“ uzavřela Jitka Bičíková.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...