Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jak snížit tlak bez léků? Víme, co funguje

Jak snížit tlak bez léků? Známe způsoby!
12. března 2020 | 06:00

Vysoký krevní tlak se zpočátku příliš neprojevuje. Jedná se však o "tichého zabijáka", protože když ho nebudete léčit, může tento zdravotní problém skončit infarktem myokardu nebo cévní mozkovou příhodou. Vysoký krevní tlak může také zvýšit riziko onemocnění ledvin a očí. Jak ho snížit bez pomoci léků? Víme, jak na to!

Pokud jste si tlak v posledních dvou letech neměřili, udělejte to. Nebo si zajděte na preventivní lékařskou prohlídku, kde vám ho váš praktický lékař změří. Za normálních okolností by měl být 120/80 mmHg. O vysokém krevním tlaku hovoříme u hodnot 140/90 mmHg a více. U diabetiků se léčba zahajuje dokonce od 130/90 mmHg.

Existují pochopitelně léky, které dokážou krevní tlak dostat do přijatelných mezí, ale pokud je tlak zvýšený jen mírně, začíná se režimovými opatřeními. Ta jsou pochopitelně důležitá i pro pacienty, kteří dostanou léky. Co tedy dělat, aby se váš tlak přirozeně snížil?

Hýbejte se

Toto potvrdilo už více než 400 různých lékařských studií: pravidelný pohyb má na tlak stejný vliv jako běžně užívané léky. Ano, spolknout tabletku je jednodušší, ale hýbat se je přirozenější. A to nemluvíme o žádných výkonech v posilovně nebo na dlouhých tratích. Stačí svižná procházka 3krát až 4krát týdně po dobu například třiceti minut. Zkuste si předem říct, které dny půjdete z práce nebo do práce pěšky. To je to nejmenší, ale zároveň nejefektivnější, co pro sebe můžete udělat.

Jezte banány

„Strava bohatá na draslík je důležitou součástí každého programu snižování krevního tlaku,“ uvedla pro web Prevention.com Linda Van Horn, profesorka preventivního lékařství na Northwestern University Feinberg School of Medicine. Draslík podporuje vylučování, a tím pomáhá dostávat z těla nejen škodliviny, ale i přebytečný sodík. Sodík totiž působí zúžení cév, a tím se tlak zvyšuje. Draslík obsahují hlavně banány.

Další tipy, jak snížit tlak, najdete na webu Mojezdravi.cz

Autor: Pavla Skurovcová
Video se připravuje ...