Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Smoothie může škodit zubům, játrům i ledvinám, varují odborníci. Kolik ho můžete bezpečně vypít?

12. prosince 2019 | 06:00

S příchodem zimy se snažíme co nejefektivněji posílit imunitu. Lékaři a odborníci se shodují, že tělo lépe vstřebává vitaminy z tekuté potravy. Smoothie se tedy jeví jako ideální bojovník proti bacilům. Výživový poradce Petr Havlíček a praktický lékař Josef Štolfa ale upozorňují, že pokud ho pijeme každý den ve větším množství, rozhodně tím dobrou službu svému tělu neděláme, například kvůli množství cukru. Důležité také je, jaké kombinace ovoce a zeleniny do mixovaného nápoje vybíráme.

Výstřelek posledních let na nás vykoukne na mnohých instagramových fotkách zdravých snídaní a nechybí v kabelkách a taškách spousty žen a mužů, kteří vyznávají zdravý životní styl. Existují ale kombinace a množství, které tělu rozhodně neprospívají!

Smoothie bych do jídelníčku zařadil jako jeho obohacení. Je ale potřeba ho pít s rozumem a v rozumném množství. Neřešit to tak, že pozřu nadbytek ovoce a zeleniny s pocitem, že si vyčistím organismus a budu zdravější,“ vysvětlil pro Blesk pro ženy výživový poradce Petr Havlíček.

Podle experta na výživu je vždycky potřeba myslet na to, jak byl člověk stvořen a jak jeho tělo funguje. „Kdybychom měli přijímat tekutou potravu, nepotřebovali bychom zuby a trávicí trakt by byl o něco kratší. Jsme uzpůsobeni primárně k přijímání pevné stravy, kterou potřebujeme kousat,“ vysvětluje Petr Havlíček.

Podle praktického lékaře Josefa Štolfy je zásadní, jaký objem smoothie denně spotřebujeme. „Pokud vypijeme maximálně čtvrt litru denně, rozhodně nám to

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Hana Langrová
Video se připravuje ...