Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Utrácíte za doplňky stravy? Odborníci radí, jak se nenapálit!

Doplňky stravy, vitaminy
11. září 2019 | 06:00

Regály lékáren jsou dnes přeplněné přípravky, které by měly dodat našemu tělu potřebné živiny. Výběr je tak velký a zásad, zaručených rad a tipů tolik, že si běžný smrtelník mnohdy nedokáže vybrat a polyká zbytečně mnoho tabletek, které však bez efektu vyloučí. Výživový poradce, zástupce z Ministerstva zdravotnictví, obvodní lékař a docentka farmacie Blesku pro ženy prozradili, jaké vitamíny a minerály má smysl doplňovat jinak než potravou, kdy a v jaké formě a s čím je případně kombinovat.

 

Všichni oslovení odborníci se shodují, že pokud člověk netrpí závažnou nemocí, tak vitaminy v umělé podobě prakticky nepotřebuje. Pokud ovšem zažívá těžké období, je ve stresu, cítí, že jeho organismus je oslabený, může sáhnout po léčivých přípravcích. Oproti doplňkům stravy prochází před uvedením na trh velmi náročným registračním řízením.

Nekupujte doplňky stravy mimo lékárnu

Docentka Radka Opatřilová z brněnské Farmaceutické fakulty VFU radí, aby se zákazník vyvaroval nákupů vitaminů a minerálů v supermarketech a drogeriích a neostýchal se na nejasnosti zeptat vystudovaného farmaceuta v lékárně, který doporučí nejvhodnější léčivý přípravek. „Rozdíl mezi léčivým přípravkem a doplňkem stravy je však možné poznat i podle toho, že každý léčivý přípravek má své registrační číslo, které si můžeme ověřit a najdeme ho na webu Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SUKL),“ řekla Blesku pro ženy docentka farmacie.

Lékaři se shodují, že u zdravého člověka není nutné dlouhodobě užívat vitaminy ani minerály v umělé podobě. „Řada zahraničních studií dokázala, že u zdravého člověka tablety vůbec nefungují. Účinné jsou vitaminy, které přijímáme z potravy, například z ovoce nebo zeleniny,“ řekl obvodní lékař Jiří Bartoš ze Sdružení praktických lékařů (SPL).

Kombinujte potraviny i tekutiny se suplementy

Vitaminy se dělí do dvou velkých skupin: rozpustné ve vodě – vitaminy skupiny B a céčko, a na rozpustné v tucích – A, D, E a K. „Pokud se jedná o registrované léčivé přípravky obsahující vitaminy, je důležité dodržovat doporučené dávkování a způsob užívání ve vztahu k jídlu v příbalové informaci, popřípadě po konzultaci s lékařem nebo lékárníkem,“ doporučuje Jan Brodský, tiskový mluvčí Ministerstva zdravotnictví.

Účinnost lze zvýšit tak, že budeme daný vitamin nebo minerál kombinovat s potravinou nebo například minerálkou, která ho také obsahuje, a tím zvýšíme šanci na jeho správné vstřebání. U vitamínů rozpustných v tucích zase pomáhá jejich aplikace po jídle.

Tableta, bonbón, nebo sirup?

Dnešní trh nabízí vitaminy a minerály v různých formách. Kterou ale vybrat?

Nedá se říct, že by některá léková forma byla obecně lepší než jiná. Vždy záleží na diagnóze a volbě terapie u konkrétního jedince. Různé lékové formy jsou vyráběny tak, aby jejich doporučená dávka zajistila optimální přísun léčiva do těla,“ radí docentka farmacie Radka Opatřilová.

Odborníci varují, že multivitamín nemusí vždy být ideálním řešením. Některé obsažené látky spolu mohou nevhodně interagovat a snižují navzájem své vstřebávání.

Jak je to s postupným uvolňováním?

Kromě účinku a množství účinné látky v léku je potřeba hlídat i udržení optimální hladiny léčiva v organismu. To by mělo zajistit pozvolné uvolňování a zamezit rychlému vzestupu a rychlému odbourání účinné látky.

Naše tělo, především játra, stále pracuje a odbourává i léčivé látky, které kolují v krevním řečišti. Pro účinek většiny léčiv je potřebná tak zvaná terapeutická dávka, a proto jsou technologicky připravovány přípravky s postupným uvolňováním, které zajistí správnou koncentraci léčiva v čase a tak jeho správný účinek,“ dodala Radka Opatřilová.

Můžeme se předávkovat?

Pokud se jedná o registrované léčivé přípravky obsahující vitaminy, u kterých je možné riziko předávkování, tak ty jsou s ohledem na toto riziko vydávány pouze na lékařský předpis, jde o vitaminy A (retinol), K a D.

Aby nedocházelo u léčivých přípravků s obsahem vitamínů, které pacient k léčbě užívá, k předávkování, je nezbytné dodržovat doporučené dávkování lékařem a současně neužívat doplňky stravy, které obsahují stejné vitamíny,“ vysvětlil mluvčí ministerstva.

Pokud vaše tělo vykazuje známky toho, že vám nějaký vitamin chybí, můžete požádat svého lékaře, aby vám udělal krevní testy. Pokud na ně nemáte nárok, můžete si je i zaplatit.

Podle výživového poradce Petra Havlíčka je vždy zásadní přistupovat k pacientovi jako k jednotlivci. „Na začátku je potřeba rozebrat stravovací návyky a životní styl dané osoby. Jiné potřeby budou mít vegani a vegetariáni, zaměstnanci, kteří se pohybují venku, dělníci, kteří celý den stojí u pásu, a úředníci, kteří sedí denně za počítačem v kanceláři,“ připomněl Havlíček.

Kolik zaplatíte v krevních laboratořích za test, který odhalí nedostatek vitamínů a minerálů (orientační ceny):

Vitamíny a minerály Cena s DPH
B 12 292–327 Kč
1646–1893 Kč
hořčík 23–25 Kč 
kyselina listová 291–325 Kč
vápník 23–25 Kč
železo 22–25 Kč

Dalším vážným nebezpečím, o kterém se příliš nemluví, je kombinace léčiv a alkoholu. Mixování alkoholu a prášků je problémem, s nímž se potýká v běžném životě i mnoho z nás. Více o tom se dočtete v aktuálním vydání magazínu Blesk pro ženy, který seženete v novinových stáncích nebo si ho můžete koupit v elektronické či tištěné podobě v našem iKiosku ZDE.

Autor: archiv

 

Autor: Hana Langrová
Video se připravuje ...