Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vypadalo to jako viróza, ale muž upadl do bezvědomí a bojoval o život, říká Zuzana

27. září 2019 | 14:00

Bylo to jak blesk z čistého nebe. Partner paní Zuzany byl zdravý muž, nikdy nemarodil. Předpokládal, že je jen nachlazený, nebo má chřipku. Nikdo netušil, že situace je daleko vážnější. Šestapadesátiletý Josef si šel toho večera lehnout, jenže upadl do bezvědomí a následujících devět dnů se neprobudil. Diagnóza zněla: těžkých zánět mozkových blan.

Celá událost se odehrála před třemi lety na Velikonoce. Paní Zuzana a její přítel Josef se vrátili z chalupy. Už dlouho se oba necítili ve své kůži: "Měli jsme oba nějakou podivnou virózu. Přítel si šel toho dne lehnout, protože už mu bylo opravdu zle. Já byla ráda, říkala jsem si, že to aspoň vyleží. Jenže ještě v noci jsem ho našla v bezvědomí. Takže jsem volala záchranku. Ta přijela, odvezla ho a skončil na ARO," vzpomíná paní Zuzana, která už tehdy začínala tušit, že situace je velmi vážná.

Druhý den v nemocnici ji lékaři připravovali na nejhorší. "Nikdo netušil, co mu je. Že se jedná o pneumokokovou meningitidu, jsme se dozvěděli až za dva dny, kdy byly hotové laboratorní testy," dodává. I tak nebylo vyhráno. Lékaři nedokázali říct, jaké bude mít Josef následky, až se probudí. Klíčové podle
nich bylo, aby se probral do deseti dnů, to se nakonec podařilo: "Osm dnů byl v bezvědomí, devátý den se probudil," vzpomíná Zuzana na období, které nebylo vůbec jednoduché.

Její přítel sice procitnul, ale nepamatoval si téměř nic. "Nevěděl, jak se jmenuje, nevěděl, kde je a nemohl se hýbat. Měl naprosto nekoordinované pohyby," vysvětluje Zuzana, podle které měl vlastně ještě štěstí: "Dopadl relativně dobře, protože neohluchl a neoslepl, což jsou nejčastější následky pneumokokové meningitidy," vysvětluje.

Josefa čekala dlouhá rehabilitace, prakticky začínal znovu. "Učil se znovu všechny běžné činnosti-muvit, číst, chodit, cvičili jsme paměť. Nutila jsem ho, aby jedl lžící, aby cvičil ruce. V tu dobu mě neměl moc rád," přiznává Zuzana, která o partnera ve dne v noci pečovala. Sama musela nechat práce.

Josef skončil v invalidním důchodu. Že by se vrátil do práce, bylo vyloučené.
"Následky bude mít už navždycky. Jednou je mu líp, jednou hůř. Někdy je unavený, prospí celý den, jindy je v pohodě. Trápí ho špatná paměť, orientace a pohybové problémy," říká Josefova partnerka.

Doteď netuší, kde se mohl nakazit. Nebezpečnou infekci způsobuje bakterie Streptococcus pneumoniae. "Může být prakticky kdekoliv. Nakazit se mohl i v MHD," říká Zuzana. Dokud vás ta nemoc nezasáhne, nevěnujete jí pozornost. Zuzaně jen přijde líto, že nevěděla o očkování proti pneumokokovým infekcím. Teď všem očkování doporučuje: "Co jsme přišli z nemocnice, tak každému radím, ať se nechá očkovat. Částka za vakcínu je naprosto směšná v porovnání s potížemi, které jsme museli překonat," dodává žena, jejíž život se ze dne na den otočil vzhůru nohama. "Jeden den pracujete, jdete se bavit a najednou je všechno jinak a řešíte, zda partner přežije a ostatní věci jdou stranou," uzavírá s tím, že zdraví je opravdu to nejdůležitější, co člověk má. I když to může znít jako to největší klišé.

Autor: red
Video se připravuje ...