Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Klíšťová encefalitida a lymeská borrelióza: Co byste měli vědět

2. září 2019 | 06:00

Klíšťová encefalitida a lymeská borrelióza jsou dvě častá onemocnění přenášená klíšťaty. Jejich výskyt v České republice je plošný a k přisátí infikovaného klíštěte může dojít v kterémkoliv kraji. Obě onemocnění mohou zanechat dlouhodobé následky, a proto mají preventivní opatření v obou případech značný význam.

V případě nakažení klíšťovou encefalitidou přichází po prvotních problémech úleva. Pak klíšťová encefalitida udeří naplno.

Klíšťová encefalitida je závažné virové onemocnění, které postihuje nervovou soustavu. Po přisátí infikovaného klíštěte se objevují první příznaky za 7–14 dní. Potíže zpočátku připomínají chřipku a nakažené osoby pociťují slabost, bolest svalů a mají zvýšenou teplotu. Po ústupu obtíží a několika dnech „klidové fáze“ nastává druhé stadium onemocnění, pro které jsou typické silné bolesti hlavy, světloplachost či zvracení. Komplikace v podobě obrny horních končetin, postižení nervů či poruch sluchu ztěžují rekonvalescenci a pacientům velmi znepříjemňují každodenní život. Přibližně u 30–60 % případů může mít onemocnění dlouhodobé nebo i trvalé následky. I po vyléčení může pacient trpět bolestmi hlavy nebo dokonce částečnou obrnou. U nejtěžší formy se v různých fázích nemoci mohou vyvinout obrny nervů a může dojít k selhání životně důležitých center a ke smrti.

Znáte stadia lymeské borreliózy?

Vícefázový průběh je typický také pro lymeskou borreliózu. V rané fázi, tj. během několika dní až tří týdnů po přisátí nakaženého klíštěte, se pacienti potýkají s únavou, bolestí hlavy a zvýšenou teplotou. U přibližně poloviny nakažených osob se objevuje typická červená skvrna, která může mít vybledlý střed. Tento projev je jasnou známkou lymeské borreliózy a usnadňuje diagnostiku i včasnou léčbu. V druhé fázi borreliózy (několik týdnů až měsíců po nakažení) mohou být postiženy klouby, centrální nervový systém a někdy také srdce. Do třetího stadia se nemoc může dostat až po několika letech od nákazy.

Účinná specifická léčba klíšťové encefalitidy není k dispozici, nejúčinnější prevencí je očkování

Lymeskou borreliózu, kterou u nás každoročně onemocní přibližně 4000 pacientů, lze úspěšně léčit antibiotiky a pokud je léčba zahájena včas, pacienti zůstávají zcela bez následků. U klíšťové encefalitidy antibiotika žádný efekt nemají, terapie se zaměřuje výhradně na tlumení projevů nemoci – pacienti dostávají léky na srážení horečky, proti bolesti a zvracení a také na zmírnění otoku mozku. U nekomplikovaného průběhu je nutné počítat s dvoutýdenní hospitalizací, těžší průběh vyžaduje delší pobyt v nemocnici. Na rozdíl od borreliózy existuje u klíšťové encefalitidy očkování, které je nejúčinnější prevencí. Vakcinace může být zahájena v jakémkoliv ročním období a základní očkovací schéma tvoří 3 dávky. Dlouhodobou ochranu proti této závažné neuroinfekci zajistí pravidelné přeočkování. Dospělí i děti se mohou nechat očkovat u svého praktického lékaře nebo v očkovacím centru. Cena jedné dávky vakcíny je zhruba 800 korun, na očkování přispívají zdravotní pojišťovny až do výše 1500 korun ročně. Přehled příspěvků najdete na www.pozorkliste.cz

Prevence je nutná i na horách

Společným bodem v prevenci klíšťové encefalitidy i lymeské borreliózy je pečlivá ochrana před klíšťaty – nejen v lese, ale také v parcích, na loukách, zahradách a na horách. Infikovaná klíšťata se totiž přesouvají do stále vyšších nadmořských výšek a setkat se s nimi můžeme i v oblastech okolo 1500 m n. m. Základem je oblečení s dlouhými rukávy a dlouhými nohavicemi, používání repelentů a v neposlední řadě pečlivá kontrola celého těla po příchodu domů.

Autor: tisková zpráva
Video se připravuje ...