Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Žijete s notorickým lhářem? Jestli se chová takhle, je lepší to s ním skončit!

31. března 2019 | 06:00

Každý máme čas od času nějaké to menší tajemství. Neznamená to ještě, že jsme chorobní lháři. Na druhou stranu by ve vztahu neměly žádné lži být, protože právě to dokáže nejvíc narušit důvěru. Pokud se váš partner chová následujícím způsobem, pak je s největší pravděpodobností chronický lhář a je lepší se s ním rozejít dřív, než vám zbudou oči pro pláč.

Existují signály, které jasně naznačují, že je váš partner notorický lhář. Nemusí to samozřejmě nutně znamenat, že vás podvádí, ale to, že vám lže, není v pořádku. Navíc patologický lhář si postupem času na svých lžích vytvoří závislost, takže lže v podstatě pořád. A jak tedy zjistíte, že žijete s lhářem? Nepotřebujete k tomu ani detektor lži, zvládnete to snadno!

Patologický lhář se odkazuje k bohu, matce, dětem

Podle psychologů se notoričtí lháři velmi často odkazují na jiné osoby a používají fráze typu: „Přísahám na hrob své matky.“ „Přísahám na život svého syna.“ A podobně. Pokud tohle vyslovují skoro každý den, tak pokaždé, když se jich na něco zeptáte, je možné, že se před vámi snaží něco skrývat. Pokud přece říkají pravdu, není potřeba dovolávat se vyšší moci nebo odkazovat na někoho, kdo již dávno zemřel. Ve finále se na pravdu stejně jednou přijde.

Všechno svaluje na druhé

Pokud váš partner lže, obvykle se snaží přesunout vše na někoho jiného. Najednou totiž lháři přestanou říkat „já“ a přejdou do jazyka „vy“ nebo „on“. Psycholog Gregory Jantz říká, že se snaží psychologicky distancovat od lží, které pronášejí. Pokud se člověk zdráhá sám sebe postavit do vlastního příběhu a všechno svaluje na druhé, druzí by měli začít ho podezírat. Nebo když začne převracet fakta a tvrdit vám, že to s vámi je něco v nepořádku, ne s ním...

Používá sex, abyste se moc nevyptávala

Možná že se s vámi chce opravdu jen milovat, ale pokud pokaždé, když se ho na něco zeptáte a očekáváte pravdivou odpověď, začne iniciovat sex, asi bude něco tajit. Používat sex jako trik, aby odvrátil vaši pozornost od pravdy, je častý způsob notorických lhářů. A proč to dělají? Mají panickou hrůzu z toho, že byste mohla odhalit pravdu, tak se vás snaží rychle rozptýlit.

Odpovídá otázkou a miluje fráze

Lháři mimo jiné používají zvláštní jazyk. Pokud vám partner lže, je možné, že se bude neustále vyhýbat přímé odpovědi. Místo odpovědi vám bude pokládat další otázky, což je dost podezřelé. Může taky často používat fráze typu: „Ne, nevzpomínám si.“ To aby odvrátil pozornost od pravdy. Prohlášení, která nejsou odpovědí, dávají lháři čas, aby si vymyslel lepší odpověď nebo aby se zcela vykroutil z odpovědi. Zamyslete se mezi větami typu: „Neudělal jsem to...“ Nebo: „Já bych nikdy neudělal něco…“

Lháři a jejich řeč těla: Na co se zaměřit?

Říká váš partner často slovíčka jako „v podstatě“, „upřímně“, „obvykle“, „samozřejmě“, spojení jako „věř mi“, „jsem dobrý člověk...“? Zbystřete. Pokud u toho navíc otáčí očima do stran, drbe se za krkem, dává si ruce na ústa nebo si kontroluje nehty a nedívá se vám do očí, je vysoká pravděpodobnost, že vám lže, jako když tiskne.

Vyhýbá se faktům a dává nejasné odpovědi

Chcete, aby vám partner pravdivě odpověděl? Psycholog Riki Robbins říká: "Pokud vám ten druhý dává vágní odpověď, může to být známka toho, že lže." Pokud se partnera zeptáte, kde byl včera v noci, měl by vám upřímně a přímočaře odpovědět. Odpověď „ano“ nebo „ne“ je obvykle pravdou – nebo odpověď, v níž jsou fakta. Když vám řekne „nikde“, asi něco skrývá, což se nevyplatí tolerovat

Mění se jeho chování

ž s někým chodíte nebo žijete, pak asi době víte, jak se chová. Od jeho reakcí až po styl mluvení. Pokud tedy partner začíná lhát, je snadné všimnout si změny v jeho chování. Jestli byl zvyklý rychle mluvit a šermovat rukama, a najednou sedí klidně a se zkříženýma rukama a pomalu mluví, asi něco tají. Když se navíc přidá nedostatečný oční kontakt, mění se tón jeho hlasu, je možné, že lže. Mikrovýrazy a mikropohyby taky prozradí pravdu a podezřelá je i nepřiměřená intenzita projevovaných emocí.

 

Autor: aši