Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Podle čeho poznáte, že vám hrozí infarkt? Tyhle signály těla nepodceňujte

  • 26. května 2019 | 06:00

    Spousta lidí má infarkt spojený s bolestí na hrudi. Ovšem zvláště u žen se můžou příznaky lišit. Dvě třetiny žen budou mít dokonce velmi netypické příznaky. A některé z nich můžete snadno zaměnit za jiná onemocnění. Včasné odhalení příznaků infarktu a rychlý lékařský zásah mohou znamenat záchranu života. Tyhle příznaky byste si měla zapamatovat!

    V prvních třech hodinách akutního infarktu odumře až šedesát procent srdečního svalu, proto je důležité reagovat co nejrychleji. Šance na přežití jsou pak vysoké. Tyhle symptomy byste neměla přehlížet!

  • Nepříjemný tlak na hrudi

    Autor: iStock

    Bolest na hrudi bývá jedním z nejčastějších příznaků srdečného infarktu obecně. Kromě bolesti to však může být „jen“ pocit nepříjemného tlaku, mačkání nebo plnosti ve středu hrudníku, jak podotýkají odborníci z American Heart Association. Tohle nepohodlí může přicházet ve vlnách, které trvají více než několik minut dohromady.

  • Bolest v jiných částech těla

    Autor: iStock

    Kromě bolesti na hrudi se může vyskytovat i bolest jinde na těle, například vás mohou bolet záda, ramena, paže, krk nebo dokonce čelist. Podle studie Cleveland Clinic může v případě infarktu blokovaná tepna vyvolat bolest, protože nervy ve vašem srdci dají signál, že je něco špatně. Vzhledem k tomu, že nerv vagus (takzvaný bloudivý nerv, který vychází z míchy a probíhá kolem krkavice a ovlivňuje mimo jiné tepovou frekvenci) je spojený nejen se srdcem, ale taky s mozkem, hrudníkem, břichem a krkem, můžete bolest pociťovat i v jiných oblastech těla kromě hrudníku.

  • Závrať

    Autor: iStock

    Samozřejmě, že spousta věcí může způsobit závratě, například nedostatek tekutin, vynechávání jídel během dne nebo když rychle vstanete z postele a narovnáte se. Ovšem závratě spojené s bolestí na hrudi a dušností můžou znamenat pokles objemu krve a pokles krevního tlaku, což znamená, že je na cestě infarkt.

  • Únava

    Autor: iStock

    Cítit se unaveně po bezesné noci nebo stresujícím dni je naprosto normální. Ale zejména ženy se můžou cítit extrémně unavené už měsíc předtím, než se dostaví infarkt. Podle National Heart Blood and Lung Institute je tenhle signál zvláště významný u žen.

  • Nevolnost nebo zvracení

    Autor: iStock

    Podle odborníků ze Stoney Brook Medicine jsou žaludeční příznaky, jako jsou nevolnost, zvracení či časté říhání, jedním z dalších symptomů blížícího se infarktu. Tyhle příznaky se objevují, pokud jsou srdce a další oblasti těla nedostatečně zásobovány krví. To může vyvolat reflux nebo pálení žáhy, takže je nezbytné to konzultovat s lékařem, zejména když se vyskytnou i další příznaky.

  • Pocení a návaly

    Autor: iStock

    Pokud právě neprocházíte menopauzou nebo jste nepřišla z posilovny, a objevuje se u vás časté nadměrné pocení, může to signalizovat srdeční infarkt. Během infarktu vás váš nervový systém staví do režimu snahy o přežití a může se projevovat právě takto.

  • Bušení srdce

    Autor: istock.com

    Když srdce postrádá dostatečné množství zásobování krví, v těle může docházet k mnoha změnám. Podle odborníků se srdce může cítit „podrážděně“, když postrádá živiny, naplní se krví a to vede k bušení. Máte-li pocit, že máte časté srdeční palpitace (bušení), raději kontaktujte lékaře.

  • Nedostává se vám dech

    Autor: iStock

    Chůze po schodech bývala snadná, ale najednou je pro vás těžké vystoupat i dvě poschodí? Měla byste hned vyhledat lékaře. Samozřejmě to nutně nemusí znamenat, že máte srdeční infarkt, ale může to být znamení, že je vaše srdce v ohrožení. Dechová nedostatečnost se obvykle objevuje spolu s bolestí na hrudi, ale může se vyskytnout i samostatně.

     

Autor: aši
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...