Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pijete každý den ochucené nápoje? Podle vědců si výrazně zkracujete život!

24. března 2019 | 06:00

Možná nad tím ani nepřemýšlíte a jednou za den si dopřejete lahev ochucené limonády, džusu nebo plechovku coly. Nyní přišli vědci z Harvardovy univerzity s poněkud znepokojujícími závěry. Provedli výzkum, podle něhož je vypití jedné plechovky oslazeného nápoje denně škodlivé pro naše zdraví a zvyšuje se tím riziko úmrtí na srdeční onemocnění až o 31 procent!

Studie, kterou prováděli vědci na Harvardově univerzitě, zjistila, že každodenní konzumace sladkých limonád, džusů nebo energetických nápojů zvyšuje pravděpodobnost úmrtí na srdeční onemocnění až o 31 procent! A zvyšuje se také riziko předčasné smrti z jakékoli příčiny, včetně rakoviny, až o pětinu. Riziko se podle nich sníží, pokud vyměníte sladké nápoje za dietní, ovšem pokud jich vypijete více než čtyři, riziko se opět zvyšuje.

Vedoucí výzkumu Vasanti Malik říká, že jejich výsledky jsou zcela evidentní a naznačují, že nahrazení sladkých nápojů obyčejnou vodou zlepšuje celkové zdraví a taky má vliv na dlouhověkost. Aby zjistili, jak ochucené sladké nápoje ovlivňují riziko úmrtí, analyzovali vědci 80 647 žen a 37 716 mužů po dobu čtyřiatřiceti let.

Všichni účastníci byli dotazováni na zdravotní a životní návyky, a to každé dva roky. Výsledky publikované v časopise Circulation ukázaly, že ve srovnání s těmi, kteří pili ochucené nápoje méně než jednou za měsíc, měli o 31 procent vyšší pravděpodobnost úmrtí na srdeční onemocnění. A každý další sladký nápoj byl spojen s 10procentním nárůstem rizika onemocnění.

„Tato zjištění jsou v souladu se známými nepříznivými účinky vysokého příjmu cukru na metabolické rizikové faktory,“ uvedl Walter Willett, profesor výživy Harvardovy univerzity. „Je to taky silný důkaz, že pití nápojů slazených cukrem zvyšuje riziko diabetu II. typu, což je hlavní rizikový faktor předčasné smrti,“ dodal. Konzumace těchto oslazených nápojů podle lékařů způsobuje navíc zubní kaz, dehydrataci (většina z nich obsahuje kofein, což je diuretikum), slabší sportovní výkon a zvýšení hmotnosti.

Autor: aši
Video se připravuje ...