Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vysoký krevní tlak trápí i děti. Na vině je nadměrné solení

...
23. května 2019 | 06:00

Přestože si bez soli nejspíš nedokážeme žádný pokrm představit, měli bychom být opatrní s množstvím, které zkonzumujeme. Nadměrné solení totiž škodí jak našim cévám, tak také srdci. Vysoký krevní tlak pak může být jedním z varovných signálů, že to se solí přeháníme  a může postihnout také děti.

Kuchyňská sůl čili sloučenina sodíku a chloru (NaCl) dává jídlu chuť a také ho konzervuje. Pro zdraví je ale přílišná konzumace soli nevhodná. Na vině je sodík  jeden gram tohoto prvku je obsažen zhruba ve 2,5 gramu soli. Zvýšená hladina sodíku pak má souvislost s vyšším krevním tlakem. Ten zatěžuje srdce, nepříznivě působí na cévy a může také způsobit mozkovou mrtvici a srdeční selhání. Škodí také lidem s nemocemi ledvin.

Pro správnou funkci chemických pochodů probíhajících v lidském těle se za dostatečný považuje příjem soli kuchyňské v množství jeden gram denně. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) by celkový denní příjem soli u dospělého člověka neměl přesáhnout 5 gramů, což je pro lepší představu jedna čajová lžička. U rizikových pacientů (diabetici, lidé s vysokým tlakem) je optimální dávka dokonce jen tři gramy soli za den. Spotřeba soli v České republice však doporučené hodnoty překračuje více než trojnásobně – na osobu a den v průměru připadá alarmujících 16,5 gramů soli.

Sůl zvyšuje tlak až o pět bodů

Vysoký tlak, který vzniká nejen jako důsledek solení, ale celkového nezdravého životního stylu a následné obezity, vede k tomu, že srdce je přetížené a dochází k jeho poškození. Souvislost mezi příjmem sodíku a výší krevního tlaku je vědecky prokázána. U populací s denním příjmem soli do tří gramů je průměrný tlak velmi nízký a nestoupá s věkem. Naproti tomu u populací s příjmem soli nad šest gramů je vzestup tlaku přímo závislý na množství soli. U pacientů s vysokým krevním tlakem vede snížení soli o tři gramy denně ke snížení tlaku až o pět bodů a snížení rizika mozkových příhod o třináct procent. Pacient s hodnotou horního tlaku 150 se tedy může i bez léků dostat na hodnotu 145.

Vysoká spotřeba soli, respektive vysoký krevní tlak, poškozuje zdraví dospělých, ale i dětí. „Už jsme si skoro zvykli považovat hypertenzi za nezbytnou součást stárnutí, jako by se s tím nedalo nic dělat. Problém vyššího krevního tlaku je ale založený již v dětství, v období dospívání. I dospívající již mají problémy s vyšším tlakem a musí užívat tablety. A to není situace, kterou bychom si přáli,“ upozorňuje MUDr. Ivan Peychl.

Slané chuti se dá odvyknout

Se snižováním procenta soli v potravě je přitom nejlepší začít hned u malých dětí. Návyk na slanou chuť se totiž vyvíjí postupně. Pokud není v rodině zvykem solit hodně, děti si tento zvyk neosvojí a k uspokojivému pocitu slané chuti jim potom postačí daleko menší dávka soli než dítěti, které od malička dostávalo často uzeniny, u televize s rodiči jedlo solené oříšky nebo chipsy a po vzoru dospělých si polévku solilo, ještě než ji ochutnalo.

Sůl je obsažena v mnoha potravinářských výrobcích, z nich přijímáme 80 procent veškeré soli. Je zejména v uzenářských a v konzervovaných potravinách. Velkým zdrojem kuchyňské soli jsou samozřejmě také veškeré slané pochoutky typu chipsů, slaných tyčinek a solených oříšků.

Tipy, jak snížit potřebu soli, najdete na webu Mojezdravi.cz

Autor: Alžběta Javorková
Video se připravuje ...