Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Trápí vás vysoký krevní tlak? Na tyhle potraviny byste měli zapomenout

  • 2. září 2018 | 06:00

    Víte, že i když poctivě léčíte zvýšený nebo vysoký krevní tlak, existují potraviny, které vám ho ještě zvyšují? Stačí změnit jídelní plán a udělat trochu pořádek v ledničce. Je prokázáno, že tlak můžete ovlivnit jídlem. Na jaké potraviny byste měli zapomenout?

  • Sůl

    Autor: iStock

    Když je sodíku moc, váže se na něj voda a dochází k otokům a zvýšení krevního tlaku. Srdce musí více pracovat a namáhat se. Spousta lidí s mírnou formou hypertenze může normalizovat hodnoty tlaku pouze tím, že omezí konzumaci soli na maximálně 5 gramů denně.

    Vyhýbejte se také konzervám a polévkám v pytlíku, protože mají hodně soli. Například fazole v konzervě obsahují 500 mg sodíku na porci! Sledujte pečlivě etikety. Zapomeňte na zpracované maso, slaninu, tvrdé uzeniny, slané tyčinky, chipsy, slané oříšky a obecně všechna instantní jídla.

     

  • Alkohol

    Autor: iStock

    Přemíra alkoholu zvyšuje váš krevní tlak. Alkohol totiž zužuje cévy v útrobách. Ty mají pak jiný objem, a tak stejné množství krve je jakoby v menším prostoru, čímž dojde ke zvýšení tlaku. Odborníci doporučují, že ženy by denně neměly vypít více než dvě deci alkoholu, muži pak dvě až čtyři deci.

    Nejhorší na tlak je potom jednorázové vypití velkého množství alkoholu, třeba někde na večírku. Muži, kteří nárazově vypijí dvanáct drinků, mají 12x vyšší riziko smrti z kardiovaskulární příčiny. Nebezpečí je v tom, že vypití alkoholu v krátkém časovém úseku zatěžuje cévy a mozek.

     

  • Tučné potraviny s vysokým obsahem nasycených tuků

    Autor: iStock

    Hypertenzí trpí velmi často lidé s nadváhou a obezitou. Pokud je obvod pasu u mužů nad 91 centimetrů a u žen nad 81 centimetrů, pak se tu vyskytuje vyšší riziko vzniku hypertenze. Jedním ze způsobů, jak zhubnout, a tudíž snížit krevní tlak, je snížení příjmu tučných potravin. Jeden gram tuku obsahuje asi 9 kalorií. Sacharidové a bílkovinové potraviny obsahují méně než polovinu.

    Zvláště důležité je snížit příjem nasycených tuků, které zvyšují riziko ucpání tepen. Ty najdete v červeném mase, plnotučných mléčných výrobcích a olejích bohatých na nasycené tuky, například v kokosovém oleji. Jezte raději ryby, drůbeží maso bez kůže a mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku.

     

    Proč je konzumace kávy pro naše zdraví prospěšná? Podívejte se na VIDEO:

     

     

Autor: aši
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...