Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zbavte se nadýmání jednoduše a přírodní cestou. Pomohou hlavně čaje z těchto bylin

  • 5. května 2019 | 06:00

    Nafouklé břicho a nepříjemné pocity – tak to vypadá, když vás často trápí nadýmání a plynatost. Tyhle potíže ale nejsou ojedinělé a nadměrné nadýmání postihuje asi 20 až 30 procent lidí. Na vině může být cokoli od nesnášenlivosti určitých potravin až po vředy či parazitární infekce. Máte několik možností, jak s nadýmáním zatočit. Budete užívat léky, které vám doporučí lékař, nebo se spolehnete na tradiční prostředky, především bylinky.

    Řada vědeckých studií naznačuje, že bylinné čaje dokážou tento nepříjemný stav zmírnit, nebo dokonce zlikvidovat. Nejprve samozřejmě upravte svůj jídelníček, vynechte rizikové potraviny (luštěniny, květák, kapustu, zelí, celozrnné potraviny či nápoje s bublinkami), jezte pomalu, abyste nespolykali zbytečně moc vzduchu, a hýbejte se, to střevům pomáhá. Navíc můžete vyzkoušet těchto 7 bylinek, třeba v podobě čaje.

  • Máta peprná

    Autor: Shutterstock.com

    V tradiční medicíně je máta považována za bylinku široce účinnou, zejména pokud jde o vliv na trávicí problémy. Má chladivou a osvěžující chuť. Studie naznačují, že rostlinné sloučeniny flavonoidy, které se nacházejí v mátě, výrazně podporují vylučování žaludečních šťáv a tvorbu žluči. Pomáhají tedy při problémech s nadýmáním a dalších poruchách trávení. Máta upravuje funkci střev a uvolňuje křeče. Jedna ze studií prokázala, že stačí jeden šálek mátového čaje a účinky se rychle dostaví. Pokud si budete připravovat čaj sami, k přípravě použijte 1 lžíci sušených lístků máty nebo 3 lžíce čerstvé máty a 240 ml vroucí vody. Nechte 10 minut louhovat.

  • Meduňka lékařská

    Autor: Shutterstock.com

    Má příjemnou citronovou vůni a obsahuje spoustu důležitých léčivých látek, a to včetně citralu, tříslovin, enzymů a flavonoidů. Díky nim dokáže uvolnit zaražené větry či křeče v žaludku a zbavit vás nadýmání. Skvěle působí proti přemnoženým kvasinkám ve střevech. Meduňku lze pít jako čaj nebo si z ní lze připravit třeba sirup nebo med. K výrobě medu postačí asi ½ zavařovací sklenice čerstvých meduňkových listů a kvalitní med. Smícháte a po měsíci med přecedíte.

  • Pelyněk pravý

    Autor: iStock

     

    Asi vám moc chutnat nebude, je totiž nahořklý. Ale pokud se chcete zbavit nadýmání, pak hořkou chuť nějak skousnete. Stačí, když pelyňkový čaj zjemníte citronovou šťávou a medem. Hlavním účinkem pelyňku je vylučování trávicích šťáv, a tím dojde ke zlepšení trávení. Je dobrý při gastritidě, nadýmání, žaludečních kolikách a zlepšuje chuť k jídlu. Používá se i při střevních parazitech. Z pelyňku se většinou připravuje čaj, který se doporučuje dávkovat po lžících. Dospělí mohou užívat 2 lžíce 3- až 5krát denně. Pokud vám čaj nechutná, můžete zkusit pelyňkové tinktury či pelyňkové víno. Pozor v těhotenství, to by se užívat neměl. Obsahuje totiž thujon, což je látka, která by mohla vyvolat kontrakce dělohy.

  • Zázvor

    Autor: istock.com

    Zázvorový čaj je známá klasika zejména v případě nachlazení, ale pomáhá i při potížích se žaludkem a nadýmáním. Studie ukazují, že zázvorové přípravky zmírňují nevolnost, urychlují vyprazdňování, zmírňují zažívací potíže a omezují střevní křeče, nadýmání a plynatost. Důvodem jsou gingeroly, tedy látky, které mají pozitivní vliv na trávení. K přípravě čaje použijte 1 polévkovou lžíci čerstvého zázvoru a 240 ml vody. Vařte asi 10 minut a pak nechte louhovat. Zázvor má velmi výraznou chuť, takže můžete čaj zjemnit medem.

  • Fenykl

    Autor: shuterstock.com

     

    Fenykl má chuť podobnou lékořici a tradičně se používá při poruchách trávení, bolestech břicha, nadýmání a plynatosti. Výzkumy prováděné na krysách dokonce potvrdily, že pravidelná konzumace fenyklu chrání před žaludečními vředy. Zácpa je dalším faktorem, který přispívá k nadýmání. Fenykl zrychlí zpomalené střevo, a tím se vyřeší i nadýmání. Můžete pít fenyklový čaj, který si připravíte z 1 až 2 čajových lžiček rozdrceného fenyklu a vroucí vody. Necháte 10 až 15 minut louhovat.

  • Heřmánek

    Autor: Čajová zahrada

    Podobá se sedmikrásce a v léčitelství má své nezastupitelné místo. Jeho léčivými látkami jsou silice, které si dokážou poradit s kdečím, i s nadýmáním. Používá se jako sušený do bylinných čajů nebo v kombinaci s jinými rostlinami. Ideální je v kombinaci s mátou, to působí na žaludeční šťávy a sliznice mnohem efektivněji. Obě byliny v takovém případě smíchejte ve stejném poměru. Studie naznačují, že heřmánek může zabránit vzniku bakteriálních infekcí, zejména bakterií rodu Helicobacter pylori, které jsou hlavní příčinou žaludečních vředů a potíží spojených s nadýmáním. Čaj si můžete připravit z 1 polévkové lžíce sušeného heřmánku a 240 ml vroucí vody. Po dobu 10 minut nechte louhovat, pak pijte.

  • Andělika lékařská

    Autor: iStock

    Je hořká a už v malém množství dokáže pomoct proti nadýmání i stresu. Možná ji znáte pod názvem andělský kořen a u nás patří k ohroženým druhům. Účinné látky jsou vedle kořene taky v semenech, najdete jich zde kolem 40. Mezi nejznámější patří silice, flavonoidy, tanin, hořčiny, pektin a spousta dalších. Výzkumy naznačují, že kořen z anděliky zmírňuje zácpu, což může snížit i stupeň potíží s nadýmáním. Uklidňuje organismus při střevních a žaludečních neurózách a čistí tělo od hnilobného kvašení (to může způsobovat nadýmání a plynatost). Máte-li potíže s dyspepsií (hnilobným kvašením), poznáte to tak, že zhruba tři měsíce máte pocit tlaku a plnosti, častěji říháte, trpíte nadýmáním, plynatostí a neustále vám kručí v břiše. Jen pozor, čaj z anděliky byste neměli užívat dlouhodobě.

     

Autor: aši
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...