Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Dělá váš partner tyhle věci? Pozor, možná žijete s psychopatem!

  • 28. dubna 2019 | 06:00

    Poznat, že žijete s "legitimním" emocionálním psychopatem, není vždycky snadné. Navenek totiž můžou tito lidé působit velmi charizmaticky a často trvá měsíce, nebo dokonce roky ten stav, že s vámi společnou domácnost sdílí psychopat. A život s takovým člověkem není ani trochu jednoduchý.

    Psychopati jsou totiž obvykle velmi samolibí a manipulativní. Na první pohled okouzlující, pod povrchem tyrani, kteří ničí vaše ego. Má kamarádka žila dlouhých deset let s mužem, který byl urážlivý, emocionálně chladný, který ignoroval její pocity. Ve finále kvůli němu málem skončila na psychiatrii. Pustila ho k vodě na poslední chvíli – raději od něj sama odešla s jedním kufrem. Jak zjistíte, zda žijete s emocionálním psychopatem? Podle těchto signálů to poznáte!

  • Přesvědčuje vás, že všechno je vaše chyba

    Autor: iStock

    Emocionální psychopati nejsou vždy naprosto přímí, jsou to takoví démoni v přestrojení. Většinu času jsou velice okouzlující a soucitní, takže před cizími lidmi se chovají jako andělé. A dokonce i v komunikaci s vámi se chovají jako chameleoni. Jednu minutu vám dává pěkně hnusně najevo, že jste jen "obyčejná špína, která může za všechny hrůzy světa", další minutu vám sladce říká: „Miláčku, podívej, nechci se hádat. Vím, že jsi nechtěla zničit náš večer a že je pro tebe těžké přiznat, že ses měla více snažit.“ Místo toho, aby se zaměřil na skutečný problém, dává vinu vám. Je to kvůli tomu, že emocionální psychopati nemají žádnou odpovědnost a nikdy necítí vinu.

  • Sráží vás na kolena a neustále lže

    Autor: iStock

    Psychopati vás umějí donutit, abyste sama pochybovala o své vlastní paměti, vnímání i rozumu. S takovým člověkem začnete pochybovat naprosto o všem, zejména přestanete věřit sama v sebe. Budete se cítit pokaždé hůř a hůř. Při jakékoli konfrontaci dopadnete tak, že místo aby se vám omluvil, exploduje a srazí vás na kolena. A vy začnete pochybovat o pravdě. Nakonec začnete věřit, že má pravdu on a že za všechno můžete vy. Emocionální psychopat se NIKDY, ale skutečně nikdy neomluví.

  • Všechno negativní hází na vás

    Autor: iStock

    Emocionální psychopat má tendenci vinit všechny ostatní ze svých životních problémů. Má problémy v práci? Je to vaše chyba, protože ho doma stresujete a nevytváříte mu dobré prostředí pro růst. Má potíže se zákonem? No, udělala jste asi něco hodně ošklivého, takže jste ho vytočila a naštvala, tudíž za to můžete vy. Je nešťastný ve svém partnerském vztahu? No samozřejmě – je to hlavně kvůli tomu, že jste hrozná partnerka! Stručně řečeno – všechno zlé, co se stane jemu, se děje kvůli vám nebo jiným lidem. Emocionální psychopati jsou perfektní, vadná jste vy...

  • Snaží se vás mít pod kontrolou

    Autor: iStock

    Emocionální psychopati vás chtějí mít vždycky pod kontrolou. Chtějí kontrolovat nejen to, kam jdete, ale i to, co si myslíte a nad čím přemýšlíte. Když vám můžou nacpat do hlavy myšlenku, že jste ošklivá/tlustá/neužitečná/patetická/hloupá – a kdo ví, co ještě – začnete tomu brzo věřit. Zvláště když vám to vtloukají do hlavy každý den, každou minutu a prostě pořád. Jakmile si začnete myslet, že nemáte žádnou hodnotu, je velmi snadné, aby vás emocionální psychopat přesvědčil o tom, o čem sám chce. A taky o tom, že vaší jedinou povinností je sloužit. Jemu.

  • Izoluje vás od okolí

    Autor: iStock

    Brání vám v tom, abyste se scházela se svými přáteli, a dokonce i členy rodiny? Pak vezměte nohy rychle na ramena. Proč myslíte, že to dělá? Samozřejmě – ti druzí by vám mohli říct pravdu, a to psychopat nepotřebuje. Jemu se líbí vás deptat a napravovat, takže nemůže tolerovat vaše přátele, kteří by mohli zničit jeho tvrdou dřinu svými „špatnými radami". Také se vás snaží přesvědčit, že vaši kamarádi opravdu ani trochu nechápou, jak moc vás miluje. A vy prostě nikoho dalšího než jeho nepotřebujete...

     

Autor: Ivana Ašenbrenerová
Diskuse ke článku
.