Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Jak poznat nemocné ledviny? Tyto příznaky určitě neignorujte!

...
18. dubna 2019 | 06:00

Přestože má podle lékářů každý desátý Čech nemocné ledviny, často o tom pacienti ani nevědí. Nemocné ledviny totiž nebolí. Přesto však existují příznaky, kterých byste si měli všímat. Které to jsou?

Ledviny jsou párový orgán a jejich hlavní funkcí je očištění krve od odpadních látek, které se z těla vylučují močí. Důležité jsou však i pro udržení stálosti vnitřního prostředí, navíc produkují hormon podporující krvetvorbu, podílejí se také na tvorbě účinné formy vitaminu D, který je nutný například pro správně fungující metabolismus kostí. Ledviny rovněž hrají zásadní roli při udržování správného krevního tlaku

Počet nemocných se v České republice neustále zvyšuje, i proto se lékaři snaží každý rok v rámci Světového dne ledvin, který letos připadl na čtvrtek 14. března, upozornit na závažnost onemocnění tohoto důležitého orgánu. Nemocné ledviny totiž na rozdíl od toho, jak se lidé často mylně domnívají, nemusí vůbec bolet. Jaké symptomy by vás ovšem měly varovat?

Otoky

Máte oteklý obličej, víčka, kotníky nebo i jiné části těla? Pak byste se měli mít na pozoru a raději navštívit svého lékaře. Právě otoky jsou totiž jedním z nejčastějších signálů, že vám mohou selhávat ledviny. 

Otoky bývají způsobeny jednak bílkovinami v moči, jednak neschopností ledvin regulovat hladinu sodíku v těle. V prvním případě je vylučováno močí nadměrné množství bílkovin. Tím, že jsou bílkoviny masivně vylučovány močí, dochází k jejich poklesu i v krvi a z cév pak prosakuje tekutina do okolních tkání. To pak způsobuje otoky. 

Druhou možností je onemocnění, které znemožňuje ledvinám správně vylučovat sodík. Jeho vysoká koncentrace v těle způsobuje zadržování vody ve tkáních, což je opět příčinou otoků.

Potíže s močením

Nejen potíže s močením, ale i změny spojené s vylučováním moči jsou pro onemocnění ledvin typické. Varovat by vás měly častější frekvence močení, a to zvláště v noci, krev v moči, ale třeba také zakalený vzhled této odpadní tekutiny.

Další příznaky najdete na webu Mojezdravi.cz

Autor: Petra Barochová
Video se připravuje ...