Sobota 27. července 2024
Svátek slaví Věroslav, zítra Viktor
Polojasno 26°C

Termoprádlo vyžaduje zvláštní péči! Jak ho vrstvit, aby vás ochránilo před zimou?

31. ledna 2019 | 06:00

Záda, ledviny, močový měchýř, vaječníky, to všechno jsou partie těla, které bychom v zimě rozhodně neměly opomíjet a které bychom měly udržovat v teple, ať jsme venku, doma nebo v práci. Pomocníkem nám bude chytré funkční prádlo, které si umí poradit s potem, vlhkem, ale i profouknutím.

Zásadou úspěchu ve snaze být dobře chráněna při nepříznivém počasí je investovat do první vrstvy oblečení, které je v kontaktu s pokožkou. Termoprádlo by mělo mít vždy mírně přiléhavý střih. Jedině tak je schopno efektivně nasát a odvádět pot od těla. V mezivrstvě nesmí být bavlněné prádlo, které by převádění vlhkosti zastavilo!

Vyrážíte ven?

Nejlépe se zahřejete, budete-li oblečení vrstvit. „První vrstvou je vždy dobře padnoucí a správně fungující termoprádlo – tričko s dlouhými rukávy a dlouhé spodky. Tato vrstva bývá zpravidla slabší, neboť jejím úkolem je rychle transportovat pot od těla do dalších vrstev,“ říká produktová specialistka značky Craft Jana Hájová. Jako druhou vrstvu doporučuje fleecovou mikinu a tepláky. Jako vnější ochrana a poslední vrstva pro sport slouží zimní bunda a kalhoty, které by měly být z větruodolného a voděodolného materiálu. 

Efekt čepice

Ani koncové části těla bychom neměly nechat napospas studenému počasí. Věděla jste, že bez čepice se v zimě připravujete až o třicet procent tělesného tepla? Každá z nás si asi už vyzkoušela, jaké to je přijít prostovlasá do vyhřáté místnosti: málem vám odpadnou zmrzlé uši a trvá nějakou dobu, než přestanou pálit a vyblednou. Krevní oběh do této periferní oblasti se při mrazu omezí, aby zůstal zajištěný dostatek tepla uvnitř hlavy. Jde však o výdej energie, který postupně vede ke snížení imunity a k nastuzení. Používáním čepice se před nastuzením venku účinně chráníte. Totéž platí pro rukavice.

Ponožky, ve kterých nezebe

Máte doma své oblíbené vlněné ponožky? Není důvod je přestat nosit. Teplo od nohou je základ a ovčí vlna splňuje hned několik příjemných úkolů. V létě chladí, v zimě hřeje. Navíc je vlněné vlákno napuštěno lanolinem, který působí blahodárně na pokožku. Nedocenitelných vlastností vlny výrobci funkčního prádla rovněž využívají, a spojují tak tradiční s novým – používají k tomu nejjemnější vlnu merino v kombinaci s polypropylenem.

Velká pozornost se věnuje právě i vývoji ponožek a jejich konstrukce umožňuje výbornou ventilaci, odvod vlhkosti od povrchu těla a optimální tepelnou regulaci. Některé ponožky a podkolenky jsou speciálně tvarované, jiné mají zesílenou zdvojenou část na holeni (proti otlakům z vysokých bot), zdvojenou část na patě (proti otlakům z pevných bot nebo lyžáků) či odlehčený nárt. Funkční ponožky se vyrábějí z různých materiálů, například ze syntetických vláken. K nejoblíbenějším hřejivým ponožkám patří ovšem ty s přídavkem vlny merino.

Další rady, jak udržet funkční prádlo ve formě, najdete na webu Mojezdravi.cz

Autor: Markéta Ostřížková
Video se připravuje ...