Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zlozvyky žen, které vážně ohrožují zdraví! Nejspíš je děláte každý den

  • Zapomeňte na tyhle zlozvyky!
    8. března 2024 | 06:00

    Spousta činností, které každý den děláme, vypadá na první pohled nevinně. A ani si neuvědomujeme, že by některé mohly škodit našemu tělu. Jenže opak je pravdou. Na co vše bychom si měly dávat pozor?

    Možná jste se rozhodla s novým rokem pro zdravý životní styl, řešíte zdravé stravování, dostatečný pohyb a cvičení… A přitom třeba děláte činnosti, kterými si své zdraví dál ničíte. Koledujete si o nepříjemné problémy. Které chyby dělá většina z nás, a ani nám to nepřijde divné? Podívejte se na ty nejčastější zlozvyky, nad kterými stojí za to se zamyslet. A také je třeba se jich jednou provždy zbavit.

  • Nepadnoucí podprsenka

    Autor: iStock

     

    Bolí vás často záda, ramena nebo máte špatné trávení? Možná je příčina jinde, než byste čekala. Za tím vším se totiž může skrývat i nošení špatné podprsenky. Možná by vás spojitost s touto částí spodního prádla nenapadla, ale skutečnost je celkem alarmující. Podle průzkumů sedmdesát až osmdesát procent žen nosí špatnou velikost či nevyhovující střih podprsenky! A právě špatně vybraná podprsenka může být příčinou bolestí krční páteře, ramen, zad i kožních problémů. Většina žen nosí například příliš těsnou podprsenku, čímž si permanentně stlačují bránici, omezují své dýchání. Vedle pálení žáhy může tento fakt působit i problémy s trávením. Naopak příliš volná podprsenka, která prsům neposkytuje dostatečnou oporu, může za jejich ochablost a bolest při pohybu. Proto pokud si nechcete způsobit velké zdravotní problémy, vybírejte si vždy podprsenku pečlivě, ne jen podle toho, zda se vám líbí vzhledově. Hlavně jestli vám dobře sedí! V každém dobrém obchodě se spodním prádlem byste měla najít zkušenou prodavačku, která by vám měla dobře poradit. Nestyďte se říct si o pomoc.

     

  • Noha přes nohu

    Autor: iStock

     

    Nešvar, který vypadá na první pohled elegantně a v případě, že máte krátkou sukni, je nutností. Ale měla byste myslet na to, že při častém křížení nohou vaše páteř a kyčelní klouby trpí. Dáváním nožky přes nožku zatěžujete jednu stranu pánve víc než druhou, takže dochází ke skolióze páteře. Negativní dopad má tento posed i na dolní končetiny. Dochází ke krácení svalů, přetěžování kloubů, a to nejen kyčelního, ale i kolenního a kotníkového. A to není vše. Pokud zkřížíte při sezení nohy, zamezujete tím správnému proudění krve z dolních končetin, což způsobuje křečové žíly.

    Nevíte, jak se tohoto zlozvyku zbavit? Pořiďte si velký nafukovací gymnastický míč a seďte na něm doma a pokud možno i v práci. Tím zabráníte křížení nohou a podstatně snížíte riziko bolesti zad a páteře.

     

  • Spaní na břiše

    Autor: iStock

     

    Při spaní na břiše se sice tolik nechrápe, ale jinak je to v podstatě ta nejhorší poloha, kterou si pro svůj spánek můžete vybrat. Kvůli špatnému zakřivení páteře, sklonu pánve a otočení hlavy k jedné straně se mohou objevit bolesti krční i bederní páteře, které se  mohou stát i chronickými. Stejně jako páteř ale trpí i kůže na tváři, v dekoltu a na břiše. Koledujete si totiž o zbytečné vrásky. Spíte-li totiž na břichu či boku, nepřirozeně tlačíte obličej do polštáře, a tím se podporuje tvorba očních vrásek či rýh v dekoltu. Nejlepší řešení, jak se všem těmto problémům vyhnout, je spát v ideální poloze, a to na zádech.

  • Upnuté džíny

    Autor: iStock

     

    Nošení velmi přiléhavých kalhot může být sexy i trendy, ale naše tělo nám za to moc nepoděkuje. Pokud budete příliš upnuté džíny nosit každý den, vaše močové cesty a nervy prostupující stehny z nich dvakrát nadšené opravdu nebudou. Krev totiž nebude moct správně proudit, a kvůli tomu si dokonce můžete způsobit onemocnění zvané meralgia paresthetica – česky nemoc brnícího stehna. Jde o postižení nervu vedoucího z pánve do stehenního svalu a projevuje se brněním a pálením nohou.

  • Odkládání močení

    Autor: iStock

     

    Nestíháte si kvůli hromadě práce dojít skoro celý den na záchod? Držíte to do poslední chvíle a dobíháte už s bolestí? Tak na tohle odkládání si dejte velký pozor. Při častém zadržování moči může dojít u žen celkem snadno k zánětu močového měchýře. Vedle toho si můžete přivodit hyperaktivní měchýř nebo syndrom bolestivého měchýře. A to za to opravdu nestojí.

  • Okousané nehty

    Autor: iStock

     

    Kousání nehtů patří k velmi častým zlozvykům. Většinou je příznakem nervozity nebo potlačovaného vzteku. Dlouhodobým okusováním nehtů a okolní kůžičky si zaděláváme hned na několik problémů – vede to ke vzniku záděr a drobných trhlinek v okolí nehtového lůžka, způsobit to však může také poškození struktury nehtu. V neposlední řadě to může být i příčinou infekcí. Mnohem snáze lze přenést do organismu bakterie, které se ukrývají za nehty a na bříškách prstů. Co tedy s tím? Vyřešit byste měla v první řadě problém, který vás trápí a nutí k tomuto zlozvyku. Můžete také sáhnout po speciálním hořkém laku na nehty, který by kousání nehtů měl zabránit.

  • Příliš těžká kabelka

     

    Autor: iStock

    Jste celý den na nohou a ve své kabelce, či spíše kabele, taháte spoustu nezbytností? Objemné kabelky jsou sice trendy a praktické, ale určitě stojí za to hlídat jejich hmotnost. Odborníci radí, že by i s celou náloží neměla vážit více než deset procent váhy těla. Tím, že nosíte kabelku stále na jednom rameni, dochází po čase ke změnám ve svalech ramene. Pracují totiž většinou jen svaly na jedné straně, čímž se posilují více než ty na druhé straně. V důsledku toho se naučíte špatně držet tělo. Zvyšují se také rizika úrazu. Příliš těžká kabelka nám může způsobit bolesti krku, zad a ramen, stejně tak může být příčinou bolestí hlavy, svalové ztuhlosti či brnění rukou. Myslete tedy na své zdraví a proberte si pečlivě obsah své kabelky. Nezatěžujte se víc, než je nutné.

     

Autor: beni
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...