Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Odborníci mají jasno: Jedno vykouření vodní dýmky je horší než balíček cigaret

6. ledna 2019 | 06:00

Vodní dýmka, slangově vodnice, farec nebo šíša, je zařízení používané ke kouření. Pravděpodobně ji vynalezli Peršané a populární je hlavně v arabských zemích a v severní Africe. Funguje na principu filtrace a ochlazování kouře přes vodní filtr. Zdálo by se tedy, že je naprosto neškodná, ovšem studie dokazují pravý opak. Stačí jedno jediné posezení s šíšou a je to prý pro vaše zdraví horší, než kdybyste vykouřili celý balíček cigaret!

Podle odborníků z Brighton a Sussex Medical School mívají lidé, kteří s oblibou vdechují kouř z vodní dýmky, častěji cukrovku II. typu, metabolický syndrom nebo dyslipidémii (poruchu metabolismu tuků). Experti zkoumali asi deset tisíc lidí v Íránu a sestavili vzorek kuřáků, nekuřáků, bývalých kuřáků, kuřáků cigaret a kuřáků vodních dýmek. Všichni účastníci studie odpovídali na otázky týkající se jejich historie kouření, odborníci tak chtěli zjistit, zda se u nich projevují kardiovaskulární rizikové faktory nebo úzkost či deprese.

Autoři studie ve svých závěrech uvedli, že kouření vodní dýmky je spojeno s vyšším rizikem vzniku obezity, metabolického syndromu, cukrovky a poruchy metabolismu tuků. Na rozdíl od těch, kteří kouří „jen“ cigarety, mají kuřáci vodních dýmek podle studie tato rizika větší. „Přestože panuje mezi lidmi názor, že vodní dýmka eliminuje toxicitu tabáku ve srovnání s cigaretami, zjistili jsme, že nežádoucí účinky kouření vodní dýmky jsou větší než u cigaret,“ uvedl jeden z výzkumníků.

Kouření „šíši“ je velmi populární zábava na mnoha místech světa a spousta turistů to považuje za něco, co zcela jistě musí vyzkoušet. Profesor Gordon Ferns z Brighton a Sussex Medical School dokonce prohlásil: „Jedno jediné posezení s vodní dýmkou se rovná jednomu balíčku klasických cigaret. Inhalované sloučeniny můžou být ještě škodlivější než ty z cigaret.“

Co však není zatím odborníkům zcela jasné, je to, proč kuřáci vodní dýmky trpí častěji cukrovkou a obezitou. „Je možné, že toxiny v kouři stimulují zánětlivou reakci, která způsobuje, že se tkáně stávají rezistentní vůči účinkům inzulinu, který reguluje glukózu v krvi,“ uvedl Gordon Ferns.

 

 

Autor: aši
Video se připravuje ...