Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Většina lidí neříká lékařům pravdu! Tohle jsou důvody, proč lžeme

23. prosince 2018 | 06:00

No schválně – kolikrát jste už svému lékaři zatajili nějakou důležitou informaci? A buďte upřímní! Podle nejnovějšího průzkumu, který provedli vědci na univerzitě v Utahu, lže svým lékařům až 80 procent lidí! Nejčastěji pak lhaly mladší ženy s nižším sebevědomím. Jak jste na tom vy?

Popravdě – i já jsem párkrát lékařům zalhala. Vlastně ani nevím proč, ale výsledky studie vědců z Utahu dávají odpověď. Lidé si totiž uvědomují, že nejsou dokonalí, a stydí se za to. A to tak, že své trable nechtějí ventilovat ani před odborníky.

Výzkumníci zkoumali více než 4500 Američanů v průměrném věku 36 a 61 let a ptali se jich, zda jsou ke svým ošetřujícím lékařům zcela otevření. Výsledek byl jednoznačný. 60 až 80 procent lidí doktorům zatajuje důležité informace. Nejčastěji lžeme o tom, že nekouříme, že cvičíme a hýbeme se nebo že nepijeme alkohol. A právě to jsou podstatné informace, které by měl lékař vědět.

Třetina lidí navíc mlčí, když lékaři nerozumí nebo nesouhlasí s tím, co říká. Hlavní důvod? Strach a obavy z toho, co by si asi tak doktor pomyslel, nebo pocit, že by ho zbytečně obtěžovali doplňujícími dotazy.

A co dalšího lékařům pacienti neříkají? Že berou pravidelně léky, že neužívali léky podle doporučení, že si vzali jiné léky, než jim lékař předepsal. Z celkového počtu dotazovaných lhali aspoň o jedné informaci naprosto všichni.

„Překvapuje mě, že tolik lidí se rozhodlo zatajit poměrně neškodné informace,“ říká autorka studie Andrea Gurmankin Levy. Upozornila také na to, že zatajení údajů – dokonce i těch nejbanálnějších – jednoduše znamená, že jejich lékař jim nemůže poskytnout nejlepší radu. Podle názoru výzkumníků by pomohlo, kdyby pacient zůstal s jedním lékařem několik let. Díky tomu by si vytvořil vazbu, a zmírnily by se tak strach či napětí.

 

Autor: aši
Video se připravuje ...