Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zázračná a léčivá skořice. Dopřejte si ji každý den a tohle se stane!

  • Skořice má spoustu blahodárných účinků
    24. října 2018 | 06:00

    Po staletí oblíbené koření má mnoho z nás spojené hlavně s pečením či oblíbeným svařákem. Použití skořice je ale mnohem rozmanitější. Skořice je totiž dobrým lékem na spoustu zdravotních problémů. Má také povzbuzující účinek na naše tělo i mysl, zlepšuje náladu a působí jako přírodní afrodiziakum.

    Sladké koření s charakteristickým aroma se získává z kůry stálezeleného tropického stromu skořicovníku, který dorůstá až do dvaceti metrů. Kůra je loupaná z tenkých výhonků, je očištěná od svrchní korkové vrstvy a vnitřního lýka. Po uschnutí se stočí do typické dvoutrubky. Skořice se pak prodává buď celá, nebo mletá na prášek

    Podle vědců by skořice měla být součástí našeho každodenního jídelníčku kvůli množství zdravotních benefitů, které poskytuje. Skořici proto přidávejte pravidelně do svých pokrmů a nápojů. Raději si ale kupujte svitky skořice než rozemletý prášek. Když svitky těsně před použitím nastrouháte nebo rozemelete, zachováte tak víc účinných látek. Skořici uchovávejte také vždy v utěsněné nádobě, aby si uchovala svou čerstvost.Využití skořice při vaření je velice pestré, spoustu lahodných receptů najdete na www.recepty.cz.

    I když má skořice velmi přiznivé účinky, měla by se určitě užívat s mírou. Optimální denní dávka skořice je kolem 3 g na dospělého člověka a určitě by se množství nemělo přehánět. U citlivých osob se může projevit alergie. A například těhotné ženy by ji měly užívat pouze v malém množství, protože v opačném případě může způsobit překrvení pánve!

  • Bakterie, viry a plísně

    Skořice má spoustu blahodárných účinků
    Autor: iStock

    Skořice působí jako přírodní antibiotikum, má antibakteriální a protivirové vlastnosti, působí proti plísním. Díky dezifenkčním a antibiotickým účinkům je proto vhodná pro prevenci nachlazení nebo při jeho průběhu. Ideální je popíjet skořicový čaj s medem, který je výborným podpůrným léčivem. Připravíte ho lehce krátkým povařením 0,5 l vody se lžičkou skořice, ve kterém rozmícháme 4 lžičky medu. 

  • Cukrovka a cholesterol

    Skořice má spoustu blahodárných účinků
    Autor: iStock

    Také při léčbě cukrovky je dokázán příznivý vliv užívání skořice. U diabetiků snižuje hladinu cukru v krvi a také zároveň snižuje i hladinuškodlivého cholesterolu v krvi.

  • Únava a vyčerpání

    Skořice má spoustu blahodárných účinků
    Autor: iStock

    Má také pozitivní vliv na nervový systém. Podle vědců z americké Virginie zvyšuje už jen její vůně rychlost reakcí u řidičů a udržuje také jejich bdělost. Při dlouhých jízdách za volantem můžete tedy zkusit žvýkat kousek skořice proti únavě.

     

  • Hubnutí a celulitida

    účinky skořice
    Autor: iStock

    Skořici využijete také při hubnutí. Její prohřívací účinky zlepšují spalování tuků a podporují krevní oběh, proto je hubnutí více efektivní. Pomůže vám i v boji s nevzhlednou celulitidou. Velice účinný je například masážní krém se skořicí či skořicový zábal. Ten si lehko připravíte doma. Budete potřebovat dva kelímky bílého jogurtu, lžičku olivového oleje a pět lžic skořice. Všechny suroviny smícháte a naneste na místa postižená celulitidou. Aby zábal byl ještě více účinný a toxiny se lépe vyplavily z těla, převážte nohy potravinovou fólií a přikryjte ručníkem. Nakonec takto nechte působit 30 až 45 minut. Jen se připravte, že to bude trochu pálit. 

  • Trávení a žaludeční potíže

    Skořice má spoustu blahodárných účinků
    Autor: iStock

    Skořice pomáhá při žaludečních potížích. Podporuje trávení, ulevuje při nadýmání, zlepšuje chuť k jídlu a pomáhá při průjmu. Například kombinace medu se skořicí úspěšně léčí bolesti žaludku a chrání žaludek od vzniku žaludečních vředů.


  • Povzbuzující účinek na tělo i mysl

    Skořice má spoustu blahodárných účinků
    Autor: iStock

    Skořice má také schopnost vnitřně zahřát lidské tělo a rozproudit krev v žilách. Díky svému unikátnímu složení je tak typickým kořením podzimního a zimního období. Její povzbuzující účinek zároveň zahání chmury, zlepšuje náladu a působí i jako přírodní afrodiziakum.

  • Menstruační problémy

    Skořice má spoustu blahodárných účinků
    Autor: iStock


    Skořice má také schopnost napravovat poruchy menstruace - snížuje bolestivost, upravuje pravidelnost a zmírňuje krvácení při silné menstruaci. 

  • Proti rakovině

    Skořice má spoustu blahodárných účinků
    Autor: iStock


    Americká studie o skořici uveřejnila tvrzení, že při konzumaci skořice pravidelně každý den se potlačí tvorba a projev rakovinotvorného bujení. K nádoru jednoduše nepustí dostatek živin a kyslíku a nádor se nemá z čeho vyživovat a dál neroste.

     

Autor: beni
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...