Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Tohle může být vážný problém! Signály, které vám vysílá vaše podpaží

  • Podpaží může signalizovat různé problémy.
    16. října 2018 | 06:00

    Lidé často ignorují varovné signály, které jim dává jejich tělo. To je ale špatně! Někdy se může jednat i o vážnější onemocnění, se kterým lze bojovat spíše zpočátku. Na co vás upozorňují problémy v podpaží?

    Věnujme větší pozornost svému tělu. Často totiž opomíjíme menší místa, která nás mohou upozorňovat na vážnější problémy. I podpaží nám může naznačit různá onemocnění. Která to jsou?

  • Pocení

    Zápach z podpaží je přirozený, zejména po nějaké aktivitě, kdy se zpotíme. Stačí se umýt nebo použít deodorant a zápach je pryč. Pokud je však zápach silný a stabilní, je to první známka problémů. Neobvyklý zápach, který trvá i po osprchování, může být signálem hormonální poruchy, dysfunkce štítné žlázy, diabetu nebo dny. Pokud se zápach podobá zkaženému ovoci nebo laku na nehty, může se jednat o tzv. ketoacidózu.

    podpaží
    Autor: istockphoto.com

  • Svědění

    Svědění je normální po holení, když máme kůži podrážděnou, a navíc nám rostou nové chloupky. Pokud však svědění přetrvává, může se jednat o alergickou reakci na holicí strojek, oblečení, mýdlo nebo deodorant. Pokud se vám v podpaží objeví i červené fleky nebo pupínky, je možné, že máte houbovou nebo kvasinkovou infekci. Nejlépe uděláte, když zajdete za svým lékařem.

    podpaží
    Autor: istockphoto.com

  • Bolest

    Bolest v podpaží je normální jen tehdy, když jste po těžké fyzické námaze, jako jsou intenzivní cvičení nebo tahání těžkých věcí. Tato bolest je však dočasná a brzy zmizí. Pokud však příčinu bolesti neznáte a bolest přetrvává několik dní, jděte k lékaři, může se totiž jednat o tvorbu nádorů v lymfatických uzlinách.

    podpaží
    Autor: istockphoto.com

  • Otoky

    Lymfatické uzliny běžně vidět nejsou, může se ale stát, že otečou. To signalizuje, že se pokoušejí bojovat s nějakou infekcí. Situace se běžně uklidní sama, pokud však otok nezmizí během týdne, jděte k lékaři. Zduřené uzliny jsou signálem závažné infekce nebo i rakoviny.

    podpaží
    Autor: istockphoto.com

Autor: Markéta Luštincová
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...