Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jaké potíže lidé nejčastěji řeší u sexuologa? Nejsou to jen problémy s erekcí

1. listopadu 2018 | 06:00

Lidé se často stydí, a proto návštěvu sexuologa odkládají, jak to jde. Přitom se většina potíží v sexuální oblasti dá s lékařem řešit. Místo toho, abyste se se svými intimními problémy neustále trápili, vyhledejte odbornou pomoc. Které potíže sexuologové řeší nejčastěji?

 

 

Potíže s erekcí jsou nejčastějším problémem, který pacienti u sexuologa řeší. Sexuolog Pavel Turčan se ve své ordinaci setkává často s pacienty, kteří mají problémy v sexu kvůli nedostatečné či nekvalitní erekci. První radou, kterou od lékaře dostanou, je, že by měli přestat kouřit. Tabákové zplodiny totiž podle sexuologa výrazně zhoršují funkci cévní výstelky, ve které se nacházejí látky odpovědné za vyvolání a udržení erekce.

Erekci  pro někoho ještě stále překvapivě  škodí také nadváha, respektive metabolický syndrom s ní spojený. Ten vedle kil navíc doprovází také vysoký krevní tlak či špatný metabolismus cukru, který vede k cukrovce. To všechno ucpává cévy, a to včetně těch, které zásobují krví pohlavní orgány. Proto je tak důležité udržet si správnou váhu, mít dostatek pohybu a vyvážený jídelníček.

Problém nadváhy také tkví v tom, že v tukové tkáni se navíc tvoří i estrogeny, jež mohou mít negativní vliv na tvorbu testosteronu. Právě nedostatek testosteronu či problémy s hladinami jiných hormonů mohou mít na erekci negativní vliv. Je třeba také zvážit, zda se potíže s erekcí nevážou na problémy s prostatou.

Pokud nepomůže změna životního stylu nebo se k ní pacient ani neodhodlá, pak lékař doporučuje některé přípravky na přírodní bázi, například s mateří kašičkou. Pokud tato opatření nemají dostatečný účinek, pak je nutné užívat i léky na podporu erekce.

Únava souvisí s hormony

Vedle erekce se pacienti lékaři také svěřují s únavou a sníženým zájmem o sex. Podle Pavla Turčana může být důvodů ke zvýšené únavě mnoho. Běžně únava a snížená sexuální apetence souvisí s narušením hormonálních hladin.

Nejčastěji jde o výkyvy hladiny testosteronu, ale podobné příznaky mohou vyvolat i problémy s prolaktinem či hormony štítné žlázy. Problémy tedy nelze odhalit okamžitě, ale je třeba podstoupit podrobnější vyšetření u odborníka, který umí správně vyhodnotit hladinu testosteronu, tedy nejlépe u sexuologa či androloga.

Jak je to s neplodností a jak podpořit tvorbu spermií, to se dozvíte na webu Mojezdravi.cz

Autor: Alžběta Javorková
Video se připravuje ...