Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jak zmírnit nepříjemné pocení? Co dělat, když nepomáhají ani antiperspiranty?

29. května 2018 | 06:00

Bez pocení bychom dlouho nepřežili. Udržuje nám stabilní tělesnou teplotu a obranné vlastnosti kůže, zvlhčuje se tak a ochlazuje povrch těla. Tímto způsobem z organismu odcházejí látky, které mu škodí a jichž se nemůže zbavit jinak. Občas je ale velice nepříjemné. Co proti pocení pomáhá?

Pocení, za které nemůžou vysoké teploty nebo sport a které je také častější nebo silnější než obvykle, může být známkou četných chorobných stavů. Způsobeno může být rovněž hormonální poruchou (běžné je v menopauze). Někdy je proto nutné navštívit praktického lékaře nebo endokrinologa, který odhalí příčinu a doporučí nápravu. 

Pokud se potíte jen v noci, může být na vině samozřejmě vyšší teplota vzduchu v ložnici, ale také nemoc! Zejména pokud je noční pocení spojeno s chudokrevností a úbytky na váze, měli byste navštívit lékaře. Ten vám v první fázi udělá test krve CRP, dále pak rentgen plic či utrazvuk břicha.

Co pomáhá proti pocení?

Zdravé, tedy běžné pocení se dá vyřešit jednoduše: dodržováním hygienických zásad, jako jsou pravidelné sprchování, častá výměna oblečení, výběr oděvů z přírodních materiálů a používání deodorantů či antiperspirantů.

Deodorant jen zamezuje zápachu, druhý zmíněný přípravek pocení potlačuje. Doporučuje se také vyřadit faktory, které frekvenci pocení zvyšují: kofein, nikotin, hodně kořeněná jídla, pokrmy obsahující česnek, kmín, kari či cibuli, jejichž aromatické silice přecházejí do kůže a z ní pak do okolí.

To však pořád hovoříme jenom o silnějším vylučování potu. Opravdu nadměrné pocení může člověka pěkně potrápit. Tady už nejde o to, že nám pot občas trochu poničí oblečení nebo pošramotí účes. Hyperhidróza, tedy nadměrné pocení, vzniká zvýšenou činností potních žláz.

Postižení jedinci svůj stav zpravidla vnímají jako velmi stresující. Může mít dopad na jejich psychiku i společenské postavení. Jejich problém se naštěstí dá docela úspěšně řešit – škála možností je poměrně široká, od léků až po chirurgický zákrok.

Jaké léky proti pocení používat, to se dozvíte na webu Mojezdravi.cz

Autor: Jana Nová
Video se připravuje ...