Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Co musíte vědět o klíšťatech? A má smysl je nechat testovat?

4. června 2018 | 06:00

Klíště, navzdory své nepatrné velikosti, patří mezi nejnebezpečnější tvory evropské fauny. Způsobuje vážné zdravotní potíže a v krajním případě vás může sobotní výlet do přírody stát i život. Co byste o klíšťatech měli vědět?

"Nejčastějšími chorobami, které přenášejí, jsou lymeská borelióza, klíšťová encefalitida a ehrlichióza," říká mikrobioložka Miroslava Burýšková. Přibližně čtyřicet procent lidí, kteří mají přisáté klíště, neprodělá po nákaze typické příznaky onemocnění. O nemoci tedy vůbec neví, takže ta se pak rozvine do stadií, která jsou daleko hůř léčitelná. Co s tím?

Když se nakazím, jak to poznám?

Typickým příznakem probíhající infekce boreliózy bývá červená skvrna s bledším vnitřkem, která se začíná tvořit po několika dnech až týdnech v okolí místa přisátí. Obvykle přesahuje velikost pěti centimetrů a může se objevit i na jiných částech těla. "U některých lidí se však tyto kožní projevy nevyskytnou a onemocnění může bez povšimnutí pokračovat," varuje docent Bohumil Seifert.

Dá se nějak zjistit, jestli bylo přisáté klíště nakažené?

Můžete ho poslat (živé nebo uhynulé) na vyšetření do specializované laboratoře v Českých Budějovicích. Vyšetření si musíte uhradit ze svého, výsledek je hotový zhruba za tři dny (expresně i za jeden den). Testování na encefalitidu stojí 960 Kč, na boreliózu pak 780 Kč. Na boreliózu se dají použít i domácí testy Veroval Borélie.

Nakažené klíště přenese nemoc vždy?

Podle přimáře českobudějovické nemocnice Václava Chmelíka záleží na tom, v jak velké dávce se původce nemoci do těla dostane. I proto považuje testování přisátých klíšťat za zbytečné. "Přítomnost viru v klíštěti totiž vůbec neznamená automaticky nákazu člověka," říká. Pravděpodobnost přenosu je obecně asi třicetiprocentní. Záleží na mnoha věcech včetně toho, jak je na tom váš imunitní systém nebo jak dlouho bylo klíště přisáté.

"Na přenos klíšťové encefalitidy teoreticky stačí, když se klíště přisaje na půl hodiny až hodinu, u boreliózy se udává přenos infekce po pěti hodinách, ale i tady můžou být různé rozdíly," vysvětluje mikrobioložka Miroslava Burýšková.

Další informace, které potřebujete o klíšťatech vědět, se dozvíte v novém čísle Blesk zdraví:

4998763:gallery:true:true

Autor: sia
Video se připravuje ...