Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Překvapivé zjištění! Ženy mají dvakrát větší stres z manželů než z dětí!

27. května 2018 | 06:00

Být rodičem je těžké, a i když se snažíte brát to s nadhledem, stresujícím momentům se nevyhnete. Ovšem věděli jste, že ženy jsou mnohem víc stresovány svými partnery než dětmi? Dokázaly to nejnovější studie! Šokující odhalení, nebo realita, o které víme?

Průzkum, který byl nedávno proveden společností Today, zjistil, že průměrná matka hodnotí míru stresu, kterému je vystavena ze strany partnera, stupněm 8,5 bodu z 10. A téměř padesát procent žen dokonce tvrdí, že jejich partneři jim způsobují více stresu než jejich děti. Ano, stresující není chodit do práce, ale domů!

A důvody stresu? "Obavy, že nestíháme a že většinu domácích prací děláme samy." To tvrdí dokonce tři ze čtyř žen, jedna z pěti se domnívá, že by ubylo stresu, kdyby manželé více pomáhali. Mnohé matky pak v průzkumu prohlásily, že se jejich partneři chovají spíše jako děti než aktivní rovnocenní partneři.

Dnešní muži sice pomáhají svým ženám víc než kdysi, ale pořád toho mají ženy na hrbu mnohem více. Zatímco takzvaně mužských prací je v nynějších domácnostech minimum – kdo třeba musí štípat dříví či nosit vodu – těch ženských neubývá. Průzkum ale také ukázal, že si za to tak trochu můžeme my ženy. Bojíme se dát mužům více zodpovědnosti, nedůvěřujeme jim, že by to zvládli, takže si všechno raději uděláme samy.

Během průzkumu vyšlo totiž taky najevo, že muži by se klidně zapojili do plnění domácích povinností, jen kdyby je ženy víc respektovaly a neřešily by, zda je výsledek perfektní. Největší stres totiž zažívají hlavně ženy, které jsou perfekcionistky.

Podle odborníků je takovým typickým příkladem žena, která je pracovně vytížená a místo víkendového relaxování uklízí, vaří, pere a v neděli večer vytkne partnerovi, že si s dětmi užil krásnou sobotu. Dalším velkým stresorem jsou pro ženy muži perfekcionisté, kteří vyžadují teplou večeři, kontrolují ledničku, jestli v ní není plesnivý sýr, a podobně.

Co tedy s tím? Podle odborníků je nezbytná otevřená komunikace, lepší organizace práce a větší pochopení toho druhého. No a taky trochu větší nadhled. Zvláště ženy by měly ubrat a odolat pokušení dělat všechno na tisíc procent. Místo toho by měli oba pěstovat svůj vztah, protože rodina nejsou jen děti. A pokud to finanční situace umožňuje, najměte si uklízečku! Možná se rodina bude divit, když uvidí vaši práci vyčíslenou – alespoň občas – i finančně.

 

 

 

Autor: aši