Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Pozor na jarní sluníčko! Které nemoci vám hrozí z prochladnutí?

  • 30. dubna 2018 | 06:00

    Většina zdravotníků se shoduje, že nemoci z nachlazení se vyskytují převážně v zimě a v chladném počasí hlavně kvůli tomu, že se lidé více sdružují v uzavřených místnostech, a viry tak přeskakují z jednoho člověka na druhého. Neznamená to ovšem, že na jaře onemocnět nemůžeme. 

  • Od nastydnutí k viróze

    Autor: Shutterstock.com

    Následkem nachlazení může být to, že propukne viróza. „Přitom víme, že virus byl v našem těle přítomen již dávno předtím, než se projevil navenek. Inkubační doba běžné virózy je totiž nezřídka delší než týden,“ vysvětluje doktor Petr Smutný. Člověk napadený virózou kašle, kýchá, cítí se unavený, někdy má zvýšenou teplotu. Léčba bývá většinou věcí zvyku a naturelu té které postižené osoby. Někdo ulehne do postele a obklopí se hromadou léků, jiný virózu přechází a netrápí se ani vyděšenými pohledy svých kolegů v práci. 

  • S chřipkou do postele

    Autor: istock.com

    Chřipka je také viróza, ovšem pokud ji dostaneme, dá nám pořádně zabrat. Obvykle se její přítomnost projeví vysokou teplotou a také celkový pocit schvácenosti je výrazně horší než u běžných viróz. Typický je také suchý dráždivý kašel. Na jaře ale chřipkou onemocníte spíše výjimečně. Její největší – mnohdy až epidemický – výskyt bývá v lednu.

  • Pozor na propocené tričko

    Autor: istock.cz

    Pokud patříte k aktivním sportovcům, můžete prochladnout také z propoceného oblečení. Odborníci proto doporučují při sportu používat funkční prádlo, které je vyrobeno z vláken, jež neabsorbují vodu či lidský pot. Díky tomu máte zajištěný odvod potu od těla, prádlo však zůstává suché. Termoregulační schopnosti má i ovčí vlna, která dobře izoluje od okolního chladu. „Je-li tělo rozehřáté sportem či jinou tělesnou aktivitou, nebo dokonce zpocené, je zásadně nevhodné vysedávat v chladu. Rizikové je třeba časné jaro, kdy vysvitne sluníčko a vzápětí začne foukat vítr,“ upozorňuje lékař. 

  • Zánět močových cest

    Autor: istock.com

    Po prostydnutí se obvykle dostaví častější běhání na toaletu. Pojem nastydlý močový měchýř zná každá z nás. Problém obvykle poleví popíjením urologického čaje. V případě, že k úlevě nedojde, platí jedno základní pravidlo, a to je běžet k lékaři. Ne že by vás návštěva v ordinaci okamžitě zbavila krutých bolestí, ale nasazené léky pomohou odvrátit další komplikace, například zánět ledvin. „Máte-li tedy palčivé problémy při močení, v moči je třeba dokonce i příměs krve, bolí vás podbřišek a moč má specifický nepříjemný zápach, nic neodkládejte,“ radí lékař. 

  • Bloklá záda kvůli rýmě?

    Autor: Shutterstock.com

    Ne nadarmo vám maminka radila, abyste nosila košilku a zastrčila si pořádně tričko. Akutní jednorázové bolesti zad jsou totiž často způsobeny povětrnostními vlivy (vlhkost, studený vítr, chlad). A tak se může stát, že málo oblečená prochladnete, s příliš mnoha vrstvami se zase zpotíte a následným ofouknutím nastydnete, což se může projevit právě akutními bolestmi zad. Ty způsobuje náhlé strnutí svalů kolem určité části páteře. „Stažené svaly dráždí nervová zakončení, což vede k úporným bolestem, které zabraňují pohybu ve smyslu úklonu, předklonu či otáčení,“ vysvětluje neuroložka Hana Řeháčková. 

Autor: Jindra Pelikánová
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...