Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Tichý zabiják cholesterol: Kdy si ho musíte nechat vyšetřit?

2. dubna 2018 | 06:00

Cholesterolem obalené cévy jsou jednou z nejčastějších příčin infarktu a mrtvice. Na tyto choroby umírá polovina české populace. Jak se dá s tímto nebezpečným zabijákem bojovat? 

Lidé po čtyřicátém roce by si měli nechat hladinu cholesterolu měřit nejméně jednou za dva roky v rámci bezplatného preventivního vyšetření. Lékař vyšetřuje zároveň i hladinu krevního cukru. 

Tělo a cholesterol

Z krve se měří celkový cholesterol a dále se rozděluje na LDL cholesterol ("zlý") a na HDL cholesterol ("hodný"), který snižuje riziko kornatění tepen. Úroveň jeho hladiny ukazuje, do jaké míry je tělo schopné se "zlého" cholesterolu zbavovat. Hladina HDL by proto měla být co nejvyšší. Špatná je hladina nižší než 1,2 mmol/l u mužů a 1,0 mmol/l u žen. 

Jak snížit cholesterol?

Pohlídejte si svůj talíř. Platí, že čím tučnější potraviny jsou, tím více cholesterolu obsahují. Omezte tučné sýry, sádlo, máslo, tučná masa, uzeniny, krémové omáčky, obecně jídla z fast foodů. Zcela se vyhněte přepáleným tukům, smaženým pokrmům, cukru a potravinám s obsahem bílé mouky. 

Nejméně dvakrát týdně zařazujte do jídelníčku tučné mořské ryby (makrelu, lososa, sardinky) a denně jezte hrst ořechů a semínek, olivy, česnek, cibuli, mrkev nebo avokádo. Lékaři zároveň doporučují pohyb každý den, a to nejméně půl hodiny. Stačí svižná chůze v přírodě.

Více se o cholesterolu dozvíte v novém čísle Blesk zdraví:

4892040:gallery:true:true

 

 

Autor: Silvie Risová
Video se připravuje ...