Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nepřítel rýma: Proč je pro děti horší než pro dospělé?

23. března 2018 | 06:00

Ucpaný nos není pro nikoho nic příjemného. My dospělí se s tím ještě umíme jakžtakž poprat, ale děti jsou na tom hůř. Proč je pro ně rýma podstatně horší a jak jim můžeme pomoct?

Rýma u kojence a batolete není žádná legrace. Hlen, který se tvoří, při poloze vleže stéká do krku a do hltanu a dráždí ke kašli a zvracení. Ucpaný nos nutí k dýchání ústy, což vysušuje sliznici v krku, a dítě navíc nemůže spát. Umí potrápit i dospělé, ale u dítěte, které ještě neumí tolik smrkat, se mohou přidat komplikace.

Rýma se může dostat do dutin a Eustachovou trubicí do středního ucha, mohou se přidat i zvýšené teploty a bolesti hlavy. „U mladších dětí největší komplikací jsou záněty středouší, které mají tendenci se vracet,“ říká lékař na ORL MUDr. Rami Katra.

Častou komplikací je podle jeho slov také ložisko nákazy v lymfatické tkáni nosohltanu, které se jednak spolupodílí na rýmě, jednak také přispívá k obtížím v oblasti dolních cest dýchacích. Zjednodušeně řečeno může způsobit kašel, bronchitidu, neboli zánět průdušek, či zápal plic.

„Hlavní prevencí komplikací jsou udržování nosní průchodnosti, pečlivá nosní hygiena s možným oplachováním nosní sliznice vhodnými přípravky. Vždy pomáhá, když naučíte děti co nejdříve aktivně smrkat,“ radí lékař.

Jak poznáte, o jak závažnou rýmu se jedná? Nejviditelnějším průvodním znakem rýmy je hlen. Dokud je průhledný, je ještě šance na poměrně rychlé vyléčení – u malého dítěte zabírá odsávání, u většího můžeme použít kapky či nosní sprej, a když dítě dokáže chvilku posedět, může pomoci inhalace. Pokud je hlen zelený nejen po ránu, jedná se o infekci, která vyžaduje delší léčení, někdy jsou potřeba i antibiotické kapky. V případě, že vaše dítě vysmrkává zelené nebo žlutozelené hleny, poraďte se s jeho lékařem.

Kdy mohou děti s rýmou do školky, se dozvíte na webu Mojezdravi.cz

 

Autor: Markéta Ostřížková
Video se připravuje ...