Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Trápí vás únava? Možná máte jednu z těchto nemocí

Únava někdy člověka paralyzuje
10. dubna 2018 | 06:00

Býváte často unavení a není to zrovna tím, že byste proflámovali celou noc? Možná se za vaší únavou skrývá mnohem zásadnější problém. Může být totiž příznakem vážné nemoci. Které?

Co skutečně způsobuje naši únavu? Často je vedlejším produktem našeho uspěchaného životního stylu. Odborníci zároveň upozorňují, že chronický pocit únavy může být příznakem závažnějšího problému. Potvrdit to může jen podrobné vyšetření. Které potíže je potřeba vyloučit?

Anémie

Onemocnění zvané anémie je specifické nedostatkem červených krvinek v těle, které přenášejí kyslík do jeho různých částí. Méně kyslíku v těle pak při výdeji většího množství energie způsobuje únavu. Odborníci připomínají, že lidské tělo sice produkuje stále nové krvinky, pokud jich ale ztratíme víc, než jich vyprodukujeme, způsobuje to pocity výrazné únavy.

Celiakie

Celiakie je celoživotní autoimunitní onemocnění, které je způsobené nesnášenlivostí glutenu (lepku). U lidí, kteří mají tuto nesnášenlivost, se často rozvíjí zánět sliznice střeva. Ten následně vede k destrukci slizničních klků a mikroklků.

Tlusté střevo je v tomto případě poškozeno a tělo nedostává potřebné živiny. To může vést nejen k únavě, ale také k již zmiňované anémii, průjmům a k úbytku hmotnosti. Pokud už u pacienta celiakie propukla, obvykle se doporučuje nekonzumovat potraviny s obsahem lepku – vhodné naopak je jíst ovoce, zeleninu, maso, fazole, rýži či brambory.

Spánková apnoe

Jde o celkem závažnou poruchu spánku, při které pacient přestává ve spánku dýchat. Následně u něj nastane takzvané mikroprobuzení, při němž se dech znovu obnoví. Tento proces se může opakovat i třeba stokrát za noc. Kvůli tomu se pak můžeme ráno cítit unaveníSpánkovou apnoí nejčastěji trpí obézní lidé.

Spánková apnoe navíc zvyšuje riziko vzniku vysokého tlaku, stojí často také u vzniku srdečních chorob a mrtvice. A jak se nemoci zbavit? U obézních lidí je potřeba výrazně ubrat na váze. Často se také provádí chirurgický zákrok, při kterém se odstraní tkáň z krku.

Jaké další nemoci může prozradit únava, se dozvíte na webu Mojezdravi.cz

 

 

Autor: Daniel Mareš
Video se připravuje ...