Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

České děti mají málo vitaminu D! Může to být nebezpečné?

13. dubna 2018 | 06:00

České děti mají málo vitaminu D. Celkem jednoznačně to prokázala studie Státního zdravotního ústavu. Proč je zrovna tento vitamin pro malé děti tak důležitý a jak ho můžete doplnit?

Proč potřebujeme vitamin D? V lidském organismu hraje aktivní roli při získávání vápníku a fosforu ze stravy a také při udržování optimální hladiny těchto látek v krvi. To je důležité především pro tvorbu kostí a fungování svalů, v případě dětí pro jejich správný růst a vývoj. Další důležitou funkcí vitaminu D totiž je, že ovlivňuje činnost nervového a imunitního systému, podílí se také na tvorbě a růstu nových buněk.

Jak se projeví nedostatek vitaminu D?

Potřebná denní dávka vitaminu D u dětí činí zhruba 400 IU (tj. zhruba 10 μg). Jeho nedostatek se může projevovat celou řadou symptomů, mezi které patří ztuhlost svalů, vyšší lámavost kostí, sklon k respiračním onemocněním nebo nedostatečný či zpomalený růst. Dítě se může projevovat jako apatické, unavené, nebo naopak může  vykazovat zvýšenou míru dráždivosti a nervozity.

Některé nedávné průzkumy také přinesly zjištění, že dostatečný příjem vitaminu D slouží jako prevence proti nachlazení, virózám i stavům úzkosti nebo depresím. A naopak dlouhodobě neřešený nedostatek tohoto vitaminu způsobuje chorobu zvanou křivice, která se projevuje poruchou tvorby kostní tkáně a deformací kostí. U kojenců měknou také lebeční kosti, zvláště na týlu hlavy, potom je narušena zubní sklovina a zuby rostou nepravidelně.

Které potraviny zařadit do jídelníčku?

Na vitamin D jsou bohaté potraviny jako například plnotučné kravské mléko, tučné ryby (losos, tuňák, sardinky, pstruh, makrela – obsahují navíc prospěšné omega-3 mastné kyseliny pro zdravé srdce), játra, vaječné žloutky, hovězí maso, také ale vepřové sádlo (v bio kvalitě nebo vlastní výroby, nikoli průmyslově zpracované), o vitamin D obohacené obiloviny a cereálie nebo kvalitní slanina.

„Určité množství vitaminu D sice obsahují mléko a mléčné výrobky, nicméně jeho hlavním zdrojem je rybí tuk. A zde narážíme na problém, protože je u nás konzumace ryb poměrně malá,“ uvádí MUDr. Petr Tláskal z FN Motol.

A pokračuje: „Naše studie ukázaly, že příjem vitaminu D je nízký prakticky ve všech věkových skupinách. Řešením může být úměrné sluneční záření a v zimním období vyšší konzumace přirozených zdrojů vitaminu D nebo konzumace o tento vitamin obohaceného mléka či mléčných výrobků.“

Jak je to s vitaminem D u novorozenců a kojenců, se dozvíte na webu Mojezdravi.cz

Autor: Simona Procházková
Video se připravuje ...