Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Otcem po čtyřicítce? Pozor, mužská plodnost s věkem klesá podobně jako ženská!

Mužská plodnost s věkem klesá podobně jako ženská
2. května 2018 | 06:00

Vyšší věk a neúspěšné snahy o početí dítěte se dnes řeší především u žen. Jenže s věkem klesá šance na dítě i u mužů, protože se výrazně snižuje kvalita jejich spermatu. Nelze však jednoznačně stanovit věkovou hranici, kdy k tomu u mužů dochází. Na čem všem závisí kvalita jejich spermií?

Problémy s neplodností řeší stále více mužů. Roli však nehraje jen snižující se kvalita spermií u dnešních mužů – oproti minulému století se o ní určitě dá mluvit. Ale i to, že muži i ženy oddalují rodičovství a nerespektují své biologické nastavení. Jinými slovy – dejme tomu po čtyřicítce jsou na tom podobně jako jejich předkové, jenže ti se nesnažili v tomto věku teprve založit rodinu. 

Co všechno má vliv na kvalitu spermií? „Závisí to na genetické výbavě, životním stylu, výživě a pohybové aktivitě, plodnost navíc ovlivňují i stres nebo prodělané nemoci,“ vysvětluje sexuolog a gynekolog Pavel Turčan.

Co snižuje mužskou plodnost?

Věk kvalitu spermií ovlivňuje také. „S vyšším věkem totiž dochází k vyšší míře oxidačního poškození DNA spermií. Proto i když bude počet spermií v ejakulátu u muže ve věku 20 let a 40 let stejný, bude šance oplodnit vajíčko s přibývajícími roky nižší,“ říká lékař.

A dodává: „Poruchy plodnosti ve vyšším věku řeší spíše muži, kteří jsou více pracovně vytížení, nemají dostatek spánku a často jsou zatěžováni stresem. Významnou úlohu hraje také strava, která by měla být bohatá na stopové prvky a vitaminy a měla by mít adekvátní poměr živin. Vhodnou pomocí je i užívání doplňků stravy, které obsahují látky prospěšné pro tvorbu spermií."

Tvorbu spermií může rovněž negativně ovlivnit nadváha a obezitaPokud se muž chce lépe připravit na početí potomka i ve vyšším věku, určitě je rozumné zhubnout, nekouřit a mít nejen dostatek odpočinku, ale i dostatek pohybové aktivity. Kvalitu spermií můžou negativně ovlivnit i nošení příliš těsného spodního prádla nebo časté zahřívání varlat – například v sauně.

Jak se měnila plodnost mužů v čase, o tom si můžete přečíst na webu Mojezdravi.cz

Autor: Kateřina Erbsová
Video se připravuje ...