Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

6 příznaků, že máte ledvinové kameny. Tohle už je na doktora!

  • 24. března 2018 | 06:00

    Ledvinové kameny dokážou člověka pěkně potrápit. Provází je silná bolest zad nebo břicha, někdy také nevolnost. Kameny mohou způsobit také ledvinovou koliku, která je mimořádně nepříjemná. Jaké příznaky vám napoví, že máte tu čest s ledvinovými kameny? 

  • Bolí vás záda nebo břicho

    Autor: Shutterstock.com

    Mezi hlavní příznaky ledvinových kamenů nejčastěji patří silná a nepříjemná bolest zad. V závislosti na poloze kamene v močovodu může bolest z bederní části vystřelovat také do břicha, podbřišku a u mužů také do varlete. Pokud se kámen dostane do užšího prostoru močových cest, projevuje se velmi silnou bolestí v boku, která vystřeluje až do třísla. Jedná se o takzvanou koliku. Ta vzniká při nesnadném průchodu kamene močovodem, kdy dochází k jeho podráždění, nebo dokonce ucpání. "Pacient s ledvinovou kolikou by v každém případě měl vyhledat lékařskou pomoc, může totiž dojít ke zhoršení funkce až k vážnému poškození ledvin," upozorňuje lékař Petr Skála.

  • Bolest při močení

    Autor: shutterstock

    „Rozsah projevů při postižení močovými kameny může být od zcela bezpříznakového stavu až po bolesti právě charakteru ledvinové koliky. Šíře možných obtíží závisí na poloze kamene a také na jeho velikosti,“ vysvětluje lékař. Pokud se však kameny objevují přímo v močovodu, brání odtoku moči. Dalšími příznaky pak bývají nepříjemná bolest nebo pálení při močení a může se také objevovat neustálé nutkání k močení. 

  • Krev v moči

    Autor: Shutterstock.com

    Vedle nepříjemné bolesti a pálení se také může objevit krev v moči, která se objevuje z důvodů poranění výstelky močových cest kamenem. V moči se zároveň mohou také objevovat malé kusy poškozené močové sliznice. 

  • Nepříjemný zápach moči

    Autor: Shutterstock.com

    Pokud se navíc při močení objevuje nepříjemný zápach, může to být také jeden z příznaků ledvinových kamenů. Občas ale může moč zapáchat následkem užívání léků nebo při konzumaci potravin, jako jsou cibule nebo česnek, případně po pití alkoholu. Pokud tedy zápach není doprovázen výše zmiňovanými symptomy, není důvod k panice.

  • Objevuje se nevolnost a zvracení

    Autor: Shutterstock.com

    Pokud jste zrovna nesnědli nic špatného nebo to nepřehnali s alkoholem a objevuje se u vás častá nevolnost nebo zvracení, může to být jeden z příznaků ledvinových kamenů. Pokud se tento problém projevuje v souvislosti s ostatními příznaky, neprodleně navštivte lékaře, protože může dojít k vážnému poškození funkce ledvin.

  • Máte horečku nebo zimnici

    Autor: shutterstock

    Dalšími příznaky mohou být také horečky a zimnice. Nemusí samozřejmě hned jít o ledvinové kameny, ale pokud jste si všimli, že se u vás objevují výše zmíněné příznaky, zbystřete. Ve vašem těle totiž může být infekce. Je proto důležité navštívit lékaře, který kameny odstraní, a poté se mohou nasadit antibiotika. 

Autor: Aneta Pařízková
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...