Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Když zlobí žlučník: Co byste mu nikdy neměli provádět?

  • 19. března 2018 | 06:00

    Víte vůbec, kde máte žlučník? Pokud ne, tak je to vlastně dobrá zpráva, protože se zjevně ještě neohlásil s tím, že se mu něco nelíbí. Žlučník je zásobníkem žluči, kterou produkují játra. Žluč v našem těle rozmělňuje tuky, aby se usnadnilo jejich trávení. Mastná a smažená jídla mu dávají zabrat a občas se stane, že začne stávkovat. Následkem jsou bolesti, tvorba žlučových kamenů a v krajním případě poškození jeho funkce. 

  • Stres mu nesvědčí

    Autor: iStock

    Nemoci žlučníku mají často psychosomatické základy, v čele se stresem. Ne nadarmo se o lidech, které trápí žlučník, mluví jako o žlučovitých. Jsou protivní, zamračení, úsměv u nich uvidíte jednou za uherský rok a mívají i nažloutlou pleť. Žluč pomáhá detoxikovat, jejím prostřednictvím se vylučují z těla některé léky, jedy a cholesterol a také neutralizuje kyselý obsah žaludku.

  • Za kameny můžou hormony

    Autor: Shutterstock.com

    Malé tvrdé oválky – žlučové kameny – se tvoří ve žluči přímo ve žlučníku nebo ve žlučových cestách. Je to velice časté onemocnění, hlavně u žen po šedesátce. „Svou roli totiž hrají i hormonální změny. Projevují se nadýmáním, pocitem plnosti, říháním, někdy i průjmy. Kromě hormonálních vlivů vznik kamínků ovlivňuje strava s vysokým obsahem tuků a cukrů. Skutečně rizikovým faktorem je ovšem špatná životospráva a stres,“ říká praktická lékařka MUDr. Miroslava Chromá. Pomůže lehčí jídelníček, hlavně zeleninový a ovocný, jogurty, rybí maso a dostatek vlákniny.

    Některé žlučové kameny zůstávají v těle dlouhé roky a nezpůsobují potíže, nejdrobnější se většinou dostanou do střeva a samovolně vyjdou ven. Pokud se ale kameny ve žlučovodu zaklíní a brání odtoku žluči, mohou vyvolat žloutenku. Dříve nebo později ale určitě způsobí koliky, křeče a záněty. V takovém případě je nutné je ultrazvukem nebo chirurgicky odstranit. Tyhle kameny nám totiž mohou způsobit i nádorové bujení. 

  • Jak poznáte, že máte problém?

    Autor: Shutterstock

    Snadno – bude vám vážně mizerně. Postihnou vás záchvat bolesti v nadbřišku, nadmuté bolavé břicho, nevolnost a napětí pod žebry, které se může šířit až do zad, teplota, třesavka a ukrutné bolesti. Budete schvácená a bledá. Nejspíš budete i zvracet. Pokud kameny brání odtoku žluči, hrozí, že se do žlučníku dostanou bakterie ze střeva a dojde k zánětu. Kolika přijde hned poté, jakmile se najíte. Pomáhají hladovka, klid, teplé obklady, léky proti bolesti a k uvolnění křečí hladkého svalstva. 

  • Zbavte se jich!

    Autor: istock.com

    K rozpuštění malých kamínků pomáhá čtvrtletní kúra. Užívejte 1x až 2x denně ostropestřec, cholin, inozitol, aminokyselinu methionin a pampeliškový kořen. Pomáhají i vitamin C (500 mg 2x denně), lecitin 2 tobolky nebo 2 lžičky granulí 2x denně, mátový a lněný olej (na lžíci, existují ale i v tobolkách), jitrocel a výtažek z artyčoku. Ale pozor, teď mluvíme o prevenci! 

  • Na jaře bývá hůř

    Autor: Shutterstock.com

    Jaro žlučníku nesvědčí. Právě v tomto období se nejvíc kroutí a bolí. Jaro je také nejlepší doba na detoxikační kúru žlučníku a jater. Udělejte si ji dřív, než přijdou problémy. A co žlučníku svědčí? Ovoce (hroznové víno, mango, meruňky, broskve, nektarinky, borůvky, jablka, citrusy), zelenina (saláty, mrkev, celer, petržel, okurky, ředkev bílá, červená, černá, zelí hlávkové, dušené, čerstvé, kyselé, brokolice, dýně), sójové maso, maso (ryby, králík, krůta), oves, ječmen, rýže.

Autor: Gabriela Pavlištová
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...