Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Co všechno o vašem zdraví prozradí barva a tvar stolice?

  • ...
    28. ledna 2018 | 06:00

    Pokud uvážíme ten fakt, že „jsme to, co jíme“, pak bychom měli vědět i co a jak vylučujeme, abychom měli jistotu, že je naše tělo zcela v pořádku. Vyprazdňování o vás prozradí víc, než si možná myslíte. Chcete se znát zase o něco lépe?

  • Nikdo netvrdí, že musíte chodit jednou denně!

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    „Lidé si průměrně zajdou na toaletu jednou nebo dvakrát denně,“ říká doktorka Felice Schnoll-Sussmanová, ředitelka centra Jay Monahan pro gastrointestinální zdraví v New Yorku. „Ale jsou i tací, kteří na toaletu chodí mnohem častěji.“ A na druhou stranu se mezi námi určitě najdou i tací, kteří se vyprázdní jednou za dva, tři nebo i více dnů. Prostě a zjednodušeně, dokud se cítíte dobře, všechno je v pořádku. Pokud nemáte zažívací problémy, zácpu, nebo naopak průjem, netrápí vás bolesti břicha a na toaletu to vždy stihnete včas, pak je všechno v nejlepším pořádku.

    A co když obyčejně chodíte na velkou jednou za tři dny a teď najednou jdete dvakrát denně? Je možné, že to zapříčinila jen drobná změna ve vašem jídelníčku, říká doktorka. Možná stravování zahrnuje více vlákniny, mléčných výrobků, jogurtů nebo kysaných nápojů. Do té doby, pokud vás netrápí bolesti nebo jiné nepříjemnosti se zažíváním, nemějte obavy. Pokud vám vaše vyprazdňování působí komplikace, navštivte svého lékaře.

  • Pravidelnost je vždycky dobrá věc!

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud chodíte na velkou pravidelně jako hodinky, znamená to, že máte zdravý zažívací systém. Ale nebojte se, i když nechodíte na záchod zrovna pravidelně, můžete mít zažívání v pořádku. Vědci zjistili, že nejčastější doba na vyprazdňování bývá u mnoha lidí hned po ránu. „Většina lidí konzumuje to nejtěžší jídlo večer,“ říká Schnoll-Sussmanová. „Takže zatímco jste spali, jídlo mělo dost času na to se strávit a připravit se ve vašich střevech.“ Také když ležíte, vaše svěrače jsou uzavřené. Ale v momentě, kdy se postavíte na nohy, svěrače se uvolní, vše, co bylo ve střevech připravené, se posune dolů.

    Druhý nejčastější moment na vyprazdňování je spíše než biologicky ospravedlnitelný takovou lidskou přirozeností. Mnoho lidí si dojde na toaletu raději po práci. „Je to jednoduše proto, že až po práci je ten správný moment na to se uvolnit,“ říká Lisa Ganjhuová, profesorka medicíny v New Yorku.

  • Máte po jídle běhavku?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud máte pocit, jako by vámi jídlo jenom prošlo, není to proto, že byste měli nějaký super rychlý metabolismus. Lisa Ganjhuová vysvětluje, že je to spíš, jako by váš trávicí systém nikdy nevyspěl. „Tento reflex, který zapříčiňuje okamžité vyprázdnění po spolknutí jídla, je reflex, který mají děti. Je možné, že jste se ho za své dospívání nezbavili,“ říká.

    Sice tento způsob není ideální, ale obávat se také není třeba. Už jste se nejspíš naučili stravovat vždy poblíž toalety. Obavy jsou zbytečné, protože strava, kterou vyloučíte, není ta, kterou jste právě snědli. To, co jste snědli, vyvolalo potřebu vyprazdňování, ale ve vašem traktu zůstane nadále, dokud z jídla nedostane všechny potřebné živiny.

  • Káva může uvést věci do pohybu!

    ...
    Autor: istockphoto.com

    Možná jste to už zažili, takže nepochybujete o tom, že je to pravda. Ale proč? Lisa Ganjhuová říká, že právě kofein stimuluje střeva. Kofein dá vašim střevům podmět k pohybu, který vytlačí stolici směrem ke konečníku. „Nebývá neobvyklé, že po ranním šálku kávy si většina lidí musí dojít na toaletu, aby se vyprázdnili.“

  • Menstruace a častá stolice jdou ruku v ruce!

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Ano, je to nespravedlivé! Máte menstruaci, musíte se potýkat s krvácením, nadýmáním, křečemi v podbřišku a ještě s častými návštěvami toalety. Podle doktorky Ganjhuové je to způsobené hormony. „Mnoho žen přiznává, že během svých dnů mají řidší stolici,“ říká. Vědci tvrdí, že hormony, které se v průběhu ženského cyklu uvolňují, nazývané prostaglandiny, způsobují smršťování nejen dělohy, ale také smršťování střev. Smršťování střev způsobuje posun stolice, a tím pádem i potřebu jít se rychle vyprázdnit.

    Je vaše menstruace náhle jiná?

    Video se připravuje ...
    Jestliže máte najednou křeče, ačkoliv dříve byla vaše menstruace bezproblémová, může to značit nějaký zdravotní problém. • VIDEO: Hana Dvořáčková

  • Sedíte správně?

    ...
    Autor: shutterstock

    Pokud máte pocit, že stolici je zapotřebí vytlačit nebývalou silou, doktorka Schnoll-Sussmanová tvrdí, že to je způsobené špatným posedem. Vědci dokázali, že pro hladký průběh ve střevech není ideální posed v úhlu 90 stupňů, jak je dnes obvyklé, ale v úhlu 45 stupňů. Tento posed získáte spíše, když dřepíte na zemi přesně tak, jak se dříve lidé bez toalet vyprazdňovali. Tento posed ale není jednoduchý zvládnout na moderní toaletě. Co ale doporučujeme, můžete vyzkoušet dát si pod nohy malou stoličku, to sevře váš konečník do ideální polohy tak, aby šlo vše jak po másle.

  • Trpíte zacpou na dovolené?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Možná, že i tohle je vám zcela známé. Chcete si užít vysněné dovolené, odpočinout si, uvolnit se a relaxovat, ale bohužel už kolikátý den za sebou jste si nedošli na toaletu. Jedna studie ukazuje, že podobný problém má až čtyřicet procent lidí v zahraničí. A proč?

    „Několik hodin strávených v letadle dehydratuje lidský organismus,“ vysvětluje Schnoll-Sussmanová. Atmosférický tlak v letadle je od toho na zemi zcela odlišný, takže způsobuje v těle neplechu. Dehydrataci ještě zhoršíte na slunci, pláži nebo chůzí po městě, kde jednoznačně nedodržujete pitný režim tak, jak byste měli. Pravděpodobně jíte jídlo, na kterém si běžně nepochutnáváte, a to vše dohromady může způsobit zácpu. Tento běžný problém lze vyřešit volně dostupnými léky.

  • Dejte si na čas!

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Máte na záchodě zásobu časopisů, knih a už je všechny znáte nazpaměť? Ať vám vyprázdnit se trvá pět minut, nebo třeba dvacet, obojí je v pořádku, říká Schnoll-Sussmanová. „Střeva sama poznají, kdy jsou vyprázdněná a kdy ještě potřebují čas,“ říká Ganjhuová.

    Jestli máte i přesto pocit, že vyprazdňování trvá příliš dlouho, může vám pomoci jiný posed, promasírování břicha nebo i vsunutí prstu do vašeho análního otvoru, radí gastroenterologové. „Někteří lidé, kteří mají problémy s vyprazdňováním, mohou mít anatomické abnormality, které ovlivňují zakončení střev a konečník," říká Schnoll-Sussmanová. Všemi těmito radami byste měli dojít k úspěšnému vyprázdnění.

Autor: red
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...