Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Pozor, tohle jsou příznaky, že vám hrozí rakovina děložního čípku! Kdy vyrazit ke gynekologovi?

  • Jaké jsou příznaky rakoviny děložního čípku?
    28. července 2017 | 06:00

    I když pomalu klesá počet žen s rakovinou děložního čípku, stále dost jich bohužel na tuto nemoc umírá. A to z jediného důvodu: podceňují prevenci, protože jinak je rakovina děložního čípku poměrně dobře léčitelná. Přitom by jen stačilo, aby pravidelně chodily k lékaři. Jaké jsou příznaky, které by vás měly varovat, že něco není v pořádku? 

  • Je potřeba chodit na kontroly

    Autor: Shutterstock.com
    Každá žena by měla chodit jednou ročně na prohlídku ke gynekologovi. Za tu dobu, pokud by se na děložním čípku odehrály nějaké změny, jsou ještě dobře řešitelné. Ovšem pokud někdo na prevenci nedbá a k lékaři chodí jen v případech naprosté nutnosti, může se stát, že se v jeho těle bude pomalu rozvíjet rakovina, aniž by o tom věděl. Ta je totiž ze začátku bezpříznaková. Pokud se ale objeví některé ze symptomů, šance na úplné vyléčení se snižuje. 

  • Změnila se vám menstruace

    Autor: Shutterstock.com
    Jestliže jste nikdy neměla problémy s menstruací, a najednou je mnohem silnější, bolestivější nebo delší než obvykle, může to být právě jeden z drobných příznaků, který by vás měl varovat. Stejně není v pořádku, jestliže špiníte mezi cykly. Může to být způsobeno rakovinnými lézemi na krčku. Jak se totiž na děložním čípku rakovina vyvíjí, dochází k poškozování tkání a cév, což pak způsobí krvácení. Bohužel nadměrné krvácení může mít mnohem více důvodů, než je pouze rakovina, proto ho člověk jako její příznak snadno přehlédne.

    Jaké mohou být varovné znaky při menstruaci? 

  • Objevuje se podivný výtok

    Autor: Shutterstock.com
    Na vaginální výtok v různých obdobích našeho cyklu jsou všechny ženy zvyklé a většinou poznají, když je něco v nepořádku. Je tedy normální, že je občas trochu lehčí, trochu sytější nebo průhledný. Co by vás ale mělo zalarmovat, abyste navštívila lékaře, je změna v množství nebo vůni. Ačkoliv i tento příznak může být připisován kvasinkové nebo jiné vaginální infekci, v některých případech může značit rakovinu děložního čípku. Pokud je něco, co narušuje normální homeostázu děložního čípku, změní se struktura vaginálního výtoku.

  • Sex může bolet

    Autor: Shutterstock.com
    Rakovina děložního čípku v pokročilejším stadiu může blokovat některé nervy v pánvi, což má za následek bolest při styku nebo i při některých každodenních situacích. Jestliže vám sex nikdy předtím nepříjemný nebyl, a najednou máte pocit nepohodlí, případně máte problém se dostatečně zvlhčit, aby to šlo hladce, svěřte se svému gynekologovi. Nemusí to nutně znamenat pouze rakovinu děložního čípku, bolestivý sex může být způsoben i endometriózou či některými srůsty. Ať tak či tak, pokud vám nejde sex jak po másle, určitě něco není v pořádku.

  • Krvácíte při nebo po sexu

    Autor: shutterstock
    Bolest ale není jediným příznakem rakoviny děložního čípku spojeným se sexem. Může během něj nebo bezprostředně po něm docházet ke krvácení. To je způsobeno narušením cév, kterých se tu objevuje více oproti zdravému děložnímu hrdlu. A právě penis je při styku může narušit. Určitě byste ale měla co nejdříve navštívit lékaře. Ten ovšem nejprve pravděpodobně bude provádět vyšetření v souvislosti s infekcí nebo některou z pohlavních nemocí. Je důležité vyloučit nejprve tyto možnosti předtím, než vás otestuje na rakovinu děložního čípku.

  • Máte problémy s močením

    Autor: Shutterstock.com
    Jestli jste už někdy měla infekci močových cest, pravděpodobně ji poznáte bez jakýchkoliv dalších indicií. Ale pokud její příznaky neodezní spolu s antibiotiky, je na čase přemýšlet nad dalšími důvody, proč máte problémy s močením – že se vám chce častěji a ten pocit je palčivý. On totiž nádor může růst do tkání kolem děložního čípku. A čím více se blíží močovému měchýři, tím větší bolest může působit právě při močení, případně může na měchýř tlačit, proto se vám chce častěji.

    Více nejen o příznacích rakoviny děložního čípku si přečtete na stránkách www.mojezdravi.cz.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...