Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Po čtyřicítce změňte antikoncepci! Hrozí vám rakovina a infarkt

9. ledna 2018 | 06:00

Čtyřicítka je věk plný změn, a přestože plodnost ženy v tomto roce klesá, těhotenství není úplně vyloučeno. Zároveň se doporučuje, abyste s tímto věkem vyměnila hormonální antikoncepci, na kterou jste byla zvyklá. Pokud to neuděláte, hrozí vám nejen rakovina nebo infarkt, ale i psychické potíže. 

Přestože jste ve věku, kdy je reálnější takzvaný přechod, na sníženou plodnost se nedá spoléhat. Přesto je dobré antikoncepci vyměnit. Buď za nehormonální, nebo alespoň za variantu s jiným složením. 

Bez hormonů?

Kateřina Kadlecová Makrlíková z Pesar.cz je pro to, aby se hormony přestaly brát úplně. „Hormonální antikoncepce výrazně narušuje hormonální rovnováhu v těle ženy každého věku. Po čtyřicítce navíc přirozeně dochází k poklesu hladin pohlavních hormonů a jejich nerovnováze, což situaci ještě zhoršuje. Zvyšuje se riziko vzniku rakoviny prsu, kardiovaskulárních chorob a cévních příhod,“ vysvětluje bioložka Kateřina Makrlíková. Podle ní by bylo lepší používat pesar, což je vlastně takový klobouček, který se zavádí do pochvy před sexem, nebo prezervativy a hormonům se úplně vyhnout. 

Bezpečí s rizikem 

Pokud se pilulek, které vás chrání před nechtěným početím, vzdát nechcete, měla byste alespoň zvážit jejich výměnu za „mírnější“ variantu. „Uživatelky kombinované hormonální antikoncepce mají vyšší riziko vzniku trombembolické příhody (vzniku krevní sraženiny). S přibývajícím věkem ženy zároveň rostou i kardiovaskulární rizika, takže ženám po 40. roce života se snažíme doporučovat antikoncepci s velmi nízkým obsahem estrogenů, ideálně 15 mikrogramů, eventuálně do 20 mikrogramů, abychom tato rizika vysokým obsahem estrogenů zbytečně nezvyšovali,“ vysvětluje gynekoložka z Lékařského domu v Praze 7 Radka Gregorová. 

Kterou si vybrat?

Podle gynekoložky Štěpánky Peštové jsou možnosti stejné jako v jiném věku – až na výjimku, kterou jsou metody založené na sledování ovulace a takzvaných plodných a neplodných dnů. "Tyto metody jsou spolehlivější při pravidelném cyklu a ovulaci. Po čtyřicítce vzhledem k narůstající nerovnováze v produkci pohlavních hormonů bývá tato pravidelnost narušena. Na druhou stranu sledování bazální teploty jako takové je ze zdravotního hlediska pro ženu po 40 důležité, protože z grafů teplot je možné usuzovat na hormonální nedostatečnost, a tak jí předcházet," říká gynekoložka. 

"Co se bezpečných, nehormonálních a neinvazivních metod týče, mají ženy na výběr mezi pesarem a spermicidem, ideální je kombinace obojího nebo – pokud je jejich partner ochotný ke spolupráci – mohou využívat kondom a přerušovanou soulož. Opět raději v kombinaci s nějakou jinou metodou, aby se dosáhlo co nejvyšší spolehlivosti, platí to zejména pro přerušovanou soulož. Všechny možnosti, tedy pesar, spermicid, kondom a přerušovaná soulož, je možné mezi sebou libovolně kombinovat. Tím se jejich účinnost blíží stu procent a bez zdravotních rizik. Každý pár si může vybrat antikoncepci na míru," dodává. 

Autor: Majka Dvořáková
Video se připravuje ...