Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jak poznáte, že máte roztroušenou sklerózu? Sledujte tyto příznaky!

  • 29. července 2017 | 06:00

    Roztroušená skleróza je zákeřná nemoc, při které vaše vlastní tělo napadá samo sebe a ochromuje se. V krajním případě až do ochrnutí, nehybnosti a nemohoucnosti. Roztroušená skleróza má tu nevýhodu, že u ní nejsou zpočátku žádné opravdu viditelné projevy. Má ale příznaky, které jsou pro ni typické a které byste neměli podceňovat. 

  • Oči varují

    Autor: Shutterstock.com

    Zbystřete pozornost například tehdy, když máte pocit zamlženého vidění – obvykle jen na jednom oku, může být ale i na obou. Možná jde o zánět očního nervu. Můžete vidět horší kontrast barev nebo cítit přesvětlení, častá bývá bolest oka při jeho pohybu, někdy se můžou objevit výpadky ve zrakovém poli. V nejtěžším průběhu může dojít až ke ztrátě zraku na postiženém oku.

  • Cit se ztrácí

    Autor: Shutterstock.com

    Roztroušená skleróza (RS) se projevuje i ztrátou nebo poruchou citlivosti. Pálení, brnění, mravenčení, jiné reakce na teplo, nebo naopak chlad, některá místa na těle můžou být úplně necitlivá. Často se tyto projevy objevují na polovině těla nebo také symetricky na nohou, trupu, někdy jen na prstech rukou nebo nohou. Jsou nepřehlédnutelné a nepříjemné. 

  • Pohyb

    Autor: Shutterstock.com

    Jedním z projevů roztroušené sklerózy bývá zvýšená slabost horních i dolních končetin. Může být postižena jedna strana těla nebo dolní končetiny. Cítíte jistou neobratnost, slabost, často zakopáváte, rychle se unavíte. Později se už nemocní bez opory neudrží na vlastních nohou, někdy jsou odkázáni na invalidní vozík. 

  • Poruchy rovnováhy

    Autor: Shutterstock

    Roztroušená skleróza postihuje centra hlavových nervů. Závratě, nejistota při chůzi, dvojité vidění, spontánní záškuby, ochrnutí lícního nervu, obličejové bolesti, zhoršená řeč nebo polykání, třes rukou, kolísání rovnováhy, zhoršení výslovnosti, špatný odhad vzdálenosti – to všechno jsou velmi vážné signály, že byste co nejdříve měli navštívit lékaře.

  • Problémy s vyměšováním

    Autor: Shutterstock.com

    Drtivá většina pacientů (až 90 procent) má problémy s močením. Buď se jim chce na záchod velmi často, nebo naopak nejsou schopni se vyčurat úplně, takže může docházet k úniku moči. Pacienty s roztroušenou sklerózou také trápí časté infekce močových cest. 
    Problémy nastávají i s chozením na velkou. Opět je to z extrému do extrému – buď vás může trápit zácpa, nebo naopak únik stolice. U mužů se zase velmi často projevují poruchy erekce. 

  • Chování a paměť

    Autor: Shutterstock.com

    Nenápadné projevy roztroušené sklerózy můžete pozorovat třeba na špatném soustředění, mírné zapomnětlivosti, zhoršené schopnosti řešit úkoly běžného života. Stává se, i když velmi zřídka, že se projeví i demence, případně deprese. 

  • Těhotenství

    Autor: iStock

    Roztroušená skleróza se může projevit či zhoršit v těhotenství a kojení. Ženy s diagnózou RS můžou požádat o bezplatné přerušení těhotenství.

  • Hlavně žádný stres

    Autor: Shutterstock.com

    Pacienti s roztroušenou sklerózou nesmějí být ve stresu. Pomáhá i slunce – s mírou. Moc opalování, moc námahy a moc horká voda mohou vše zhoršit. 


    Jaké nemoci se týkají žen a jaké nejčastěji postihují muže? Odpověď najdete v našem videu:

    Video se připravuje ...
    Jaké nemoci se týkají spíše žen a které mužů? • VIDEO: Adriana Krátká


Autor: Hana Vítková
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...