- 22. srpna 2017 06:00
Nafouklé břicho, křeče, zácpa nebo i bolesti hlavy. Pokud něčím takovým po jídle trpíte, je možné, že vás zlobí lepek. I když vyšetření ukázalo, že netrpíte celiakií, je možné, že vás stále trápí nějaká z forem nesnášenlivosti lepku. Nebo vám mohou dělat problémy i jiné látky obsažené v cereáliích. Nejlepší způsob, jak to zjistit, je, že si bezlepkovou dietu vyzkoušíte na vlastní kůži.
Nemáte co ztratit
...Autor: Shutterstock.comBojíte se, že vyřazením bílého pečiva z jídelníčku přijdete o nějaké důležité látky? Naopak! Lepek není výživově potřebný ani nutričně hodnotný. Tělo z lepku nemá žádný prospěch. Pokud ze svého jídelníčku vyřadíte pečivo, měli byste ovšem dbát na to, abyste přijímali dostatečné množství vlákniny, a to nejlépe v podobě čerstvé zeleniny. “V případě, že je strava vyvážená a obsahuje dostatek vlákniny, měla by si zdravá střeva s lepkem bez potíží poradit,“ říká odborník na výživu Pavel Suchánek. Mnoho lidí ale přiznává, že se po vysazení lepku cítí lépe, má více energie a netrápí se kvůli zažívacím problémům.
Jak rozeznat tmavé pečivo od bílého?
Video se připravuje ...Zbavíte se zánětu v těle
...Autor: Shutterstock.comLepku je přisuzována jedna hlavní negativní vlastnost, a to je takzvané lepení střev. V našich střevech vytváří lepek hmotu, která údajně slepuje střeva, způsobuje zácpu a vytváří zánět. To vše může vytvářet intoleranci i vůči jiným surovinám nebo látkám běžným v našich potravinách. Odborníci se ale v této problematice příliš neshodují. „Bezlepková dieta by měla být určena jen pro nemocné lidi,“ říká Suchánek. Podle některých odborníků si totiž trávicí soustava s lepkem umí bez problému poradit. Přesto je ale odezva od lidí, kteří si bez lepku skutečně ulevili, velmi pozitivní.
Začnete jíst zdravěji
...Autor: Shutterstock.comNa lepku je nejhorší to, že se nachází v potravinách, kde byste ho skutečně nečekali. „Škroby a lepek, lépe řečeno škroby a bílkovina, protože lepek je bílkovina, můžeme v rámci mouky najít i v některých potravinách, které přirozeně lepek neobsahují. Například v uzeninách nebo jogurtech. Dieta může fungovat i z toho důvodu, že najednou si kontrolujete množství i kvalitu potravin, které konzumujete. To znamená, že přirozeně konzumujete jen tu nejvyšší kvalitu,“ vysvětluje Pavel Suchánek na serveru výživadětí.cz
Poznáte nové chutě
...Autor: Shutterstock.comterstock.comProtože ze svého jídelníčku najednou vyřadíte nejenom pečivo a těstoviny, ale i vaše oblíbené šunky, omáčky a sýry, začnete objevovat doposud nepoznané chutě. Brzy se naučíte nahradit přílohy, zahušťovadla i dezerty novými surovinami bez obsahu lepku. Vaření se najednou stane velkou poznávací cestou do neznáma, která je plná nových exotických chutí.
Naučíte se šetřit
...Autor: iStock.comBezlepkové potraviny jsou zpravidla o něco dražší než ty klasické, na které jste zvyklí. Glutenfree suroviny jsou dražší a také jejich příprava je náročnější. Výrobci nepoužívají náhražky jídla a ze zákona musí mít lepkem nekontaminované speciální nástroje, zařízení i prostředí. Vše má nová přísnější pravidla, za která si spotřebitel musí připlatit. Na druhou stranu o co více si v obchodu připlatíte, o to lépe se naučíte ve své kuchyni s jídlem šetřit. Uvědomíte si jeho hodnotu a začnete ho využívat beze zbytku a s větší rozvahou.
/