Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Má váš partner depresi? Co mu nikdy neříkejte, a co naopak ano?

12. listopadu 2017 | 06:00

Blbou náladu nebo splín má občas každý z nás. Ovšem někdy je toho smutku už tolik, že člověk nemá radost z ničeho – ani ze svých koníčků, sexu či dalších věcí, které ho předtím těšily. Pak už nejde o splín, ale o depresi. Přestože je dnes čím dál častější, jedině ten, kdo ji zažil, ví, co opravdu obnáší. Pokud máte doma partnera s depresí, měla byste vědět, že některé věci mu nesmíte nikdy říct! Které to jsou?

Snaž se to překonat!

Tak tohle svému partnerovi, který se potýká s depresí, skutečně neříkejte. A už vůbec nedodávejte: "Víš, kolik lidí je na tom hůře než ty, a jsou se svým životem přesto spokojeni?" Naopak mu řekněte: "Nejsi v tom sám. Jsem tu pro tebe. Pomůžu ti, když budeš chtít."

Ty máš deprese? Takže jsi blázen napořád?

Ne, tohle taky nesmíte říct. Deprese je regulérní nemoc, kterou je potřeba léčit. Léky, terapií, pochopením. Vždycky je naděje, že se z ní váš partner dostane. Váš partner má sice depresi, ale cvok není.

Autor: iStock

Vždycky jsi rád jezdil na kole, tak proč se neprojedeš?

Protože to prostě nejde! Člověk s depresí je rád, že je rád. Nemá chuť na nic – ani jezdit na kole, malovat si, vyrábět keramiku nebo jít do fitka. Nemá náladu ani na kamarády, pivo nebo večírek. Stěží dojde do práce a z práce. Je rád, že zvládá nejběžnější každodenní činnosti. Takže mu nevnucujte, co by měl dělat, aby se z depky dostal.

Prosím tě, nebuď tak depresivní

Připomínat neustále svému partnerovi, že má depresi, není řešení. I deprese se dá přežít a dá se z ní dostat! Žijete spolu, vzali jste se a možná si i slíbili, že spolu budete v dobrém i ve zlém. Snažte se na svět pohlížet i jeho očima a buďte mu oporou.

 

Je to tvoje vina, neměl jsi to přehánět s prací

Házet vinu na nemocného je nevhodné. A hlavně to nemá smysl. Proč myslíte, že váš partner upadl do deprese? Nevíte – a dost často to neví ani on sám a neví to ani psychiatr. Depresi může spustit cokoli a nemusí to být přesčasy v zaměstnání. Naopak mu říkejte: "Vždycky tady budu pro tebe a chci, abys to věděl!"

Autor: iStock

Vím, jak se cítíš. Taky jsem se nedávno cítila pod psa

Promiňte, ale nevíte. Pokud jste se „jen“ cítila pod psa, protože vás vaše šéfka zkritizovala za něco, co se vám nepovedlo, nebo vám bylo smutno z toho, že jste si nestihla koupit vyhlédnutou kabelku, pak ani náhodou netušíte, JAK se cítí člověk s depresí. Takže ať vás ani nenapadne říkat partnerovi, že víte, jak se cítí. Maximálně mu můžete říct: "Nemůžu sice pochopit, co cítíš, ale můžu ti nabídnout svůj soucit a lásku."

Ty mě chceš svou depresí potrestat, co?

Prosím vás, za co asi? Za vaše neshody v manželství, nevyprané ponožky nebo nepovedený štrúdl? Deprese není odveta za cokoli, co se vám v partnerském vztahu nepovedlo. Dejte partnerovi najevo, že vám na něm záleží. Řekněte mu, že ho milujete (pokud to tedy tak cítíte) a že to zvládnete!

 

Už jsi zkusil heřmánkový čaj? Ten by ti mohl pomoct

Ani heřmánek, ani levandule, ani meduňka, prostě nic. V případě, že váš partner trpí akutní depresí, čaj mu sice udělá dobře, možná i lépe usne, ale deprese ho nezbaví. Nabízet depresivnímu partnerovi neustále nějaké rady a rádoby ověřené metody je blbost. Tak to nefunguje. Raději mu řekněte: "Mrzí mě, že máš takové problémy a cítíš takovou bolest. Neopustím tě, postarám se o tebe a neboj se, že by mi tvoje nemoc mohla ublížit."

Autor: iStock

Problémy musíš řešit, ne se jim vyhýbat!

Zkuste pochopit, že člověk v depresi se snaží své problémy řešit! Pokud vám tedy řekl, že má depresi a léčí se, pak je jasné, že se problémům nevyhýbá. Útočit na něj, aby je řešil, je tedy scestné. Pokud tedy přijdete domů z práce a váš partner má potřebu mluvit o své depresi bez pocitu, že ho chcete neustále nějak sekýrovat a k něčemu nutit, nechte ho, aby se vypovídal. Prostě jen poslouchejte a buďte empatická.

Proč nemluvíš? Ty se mi nechceš svěřit?

Hlavní a nejdůležitější rada pro všechny, kdo žijí s depresivním partnerem: Slova nejsou pokaždé výhrou! Všechno, co řeknete, vyjde do ztracena, protože člověk v depresi netouží mluvit a svěřovat se. A pokud ano, řekne vám to sám. Někdy je lepší mlčet a neříkat nic. A nedělat nic.

Už zase brečíš? Nepřeháníš to už trochu?

Kdybyste zažila stejné pocity jako váš partner s depresí, pak byste nikdy nemohla tuhle otázku položit! Depresivní člověk může plakat, nebo naopak nebrečet vůbec, protože mu je všechno fuk. Pokud tedy pláče a slzy mu pomáhají, nechte ho brečet. Při pláči se vyplavují látky, které nás zbavují stresu.

 

 

 

 

 

Autor: aši