Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jak poznáte, že vaše srdce není v pořádku? Chraňte se před infarktem!

15. října 2017 | 06:00

Když si něco zlomíte nebo se nachladíte, poznáte to docela jasně. Tělo vás informuje o tom, že něco není v pořádku. To stejné dělá i naše srdce. S tím rozdílem, že těmto příznakům mnohdy nepřikládáme větší význam. Které to jsou? 

Člověk má občas tendence přehlížet znamení, která mu vlastní tělo dává. Nečekejte, až se u vás objeví všech šest příznaků. Někdy stačí i jeden a jeho dlouhodobá ignorace může vést třeba až k infarktu. 

Bolest na hrudi 

Infarkt. Každý si představí člověka chytajícího se za hruď, padajícího na zem se zesinalým obličejem. Někdy to může být ale také obyčejný pocit tlaku na hrudi, jako kdyby si vám na něj někdo sedl. V jiném případě to ale může být pocit, jako kdybyste měli natažený sval, akorát v oblasti hrudníku. Tyto příznaky bývají častější u mužů než u žen. U něžného pohlaví je toto onemocnění mnohem závažnější, protože často není včas rozeznáno.

Jste často unavení

Naopak poměrně častým příznakem u žen je únava a spavost. Mnoho pacientek, které infarkt prodělaly, řekly, že se cítily unavené, vyčerpané a chtělo se jim neustále spát. To vše během jednoho týdne. Může za to nedostatečný průtok krve srdcem. 

Příznaky se podobají chřipce

Nesprávný průtok krve také může způsobit žaludeční nevolnosti, závratě. Budete mít pocit, jako by vás polil studený pot. Je vlastně docela normální, že se jednou za čas tyto příznaky objeví u každého z nás. Jestli ale máte pocit, že se tyto stavy objevují kdykoliv, když vykonáte nějakou fyzickou aktivitu, je na čase poradit se s lékařem. Ženy, které prodělaly infarkt myokardu, také přiznaly, že cítily intenzivní žaludeční nevolnost, přestože jí nikdy dříve netrpěly. 

Trápí vás závratě

Vstanete trochu rychleji a zamotá se vám hlava. Pokouší se o vás několikrát denně závrať. To všechno je způsobeno tím, že krevní oběh nezásobuje dostatečně mozek životodárnou tekutinou. To má samozřejmě vliv na mozek, proto se někdy lidé před infarktem mohou cítit jak praštění, mají dojem, jako by jim to pořádně nemyslelo.

Potýkáte se s dušností 

Že se člověk zadýchá při zvýšené fyzické aktivitě, to asi nikoho nepřekvapí. Pokud jste ale sportovec a po běžném výkonu nemůžete popadnout dech, mělo by vás to varovat. Stejně jako to, když se zadýcháte i při rychlejší chůzi nebo šlapání do schodů. Dříve, než začnete panikařit, zamyslete se, jestli jste tyto problémy měli i dříve nebo jestli se objevily až nyní. Pokud je to novinka, měli byste o své dušnosti říct lékaři. Stejně tak tehdy, když se dušnost objeví i v banálních situacích.

Bolesti 

Lidé také infarkt spojují s bolestmi v různých částech těla, nejen pouze na hrudi. Častými příznaky jsou bolest vystřelující do ramene, tupá bolest v zádech, v nadbřišku nebo levé ruce. V některých případech pacienti popisují také bolest v čelistním kloubu.

Rozhovor s profesorem Petrem Neužilem o vlivech počasí na kardiaky a jejich onemocnění:

Video se připravuje ...
Profesor Neužil: Biozátěž by měla být pro kardiaky pouze orientační informací • VIDEO: Adam Balažovič







Autor: red
Video se připravuje ...