Jak se ve fitku netrápit, ale hubnout. Tyhle chyby už nedělejte

Jak se ve fitku netrápit, ale hubnout. Tyhle chyby už nedělejte
27. září  2017 
 06:00

Podzimní počasí postupně nahrává tomu, že se sportovní aktivity přesunují z hor, luk a lesů do fitness center. Ne každého to ale baví. Zvláště pokud sport není vaším velkým koníčkem a děláte ho spíše jen kvůli tomu, že musíte. Poradíme vám, jak se při cvičení co nejméně mučit, a naopak co nejvíce motivovat.

Základem pozitivního přístupu ke cvičení je hlava. Musíte si srovnat důvody, proč hubnete, a také to, co od toho očekáváte. „Podle různých studií je u žen největší motivací pro hubnutí, a tedy i pro pohyb a cvičení jejich vzhled, estetická potřeba podvědomě související s atraktivitou pro druhé pohlaví – na rozdíl od mužů, u nichž největší roli hraje snaha být v dobré fyzické kondici,“ říká psycholožka projektu zijzdrave.cz PhDr. Šárka Slabá ze 3. interní kliniky – Kliniky endokrinologie a metabolismu 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Co vás bude motivovat, abyste šli cvičit? Psycholožka radí, že je to třeba pomyšlení na člověka, kterému se chcete líbit. Nebo podpora kamarádky, kolegyně, partnera, který bude chodit cvičit s vámi. Důležité také je, aby posilovna byla blízko vašeho domova nebo práce a nemuseli jste jezdit nikam daleko.

Bolest a křeče při cvičení

Další věc, která nás často zastavuje v cestě za lepší postavou, je bolest. V momentě, kdy překročí komfortní zónu, mnoho lidí to vzdá. Zvýšené nároky na práci svalů při posilování i aerobním pohybu někdy vedou ke křečím. Ty postihují i sportovní profíky, netrénovaní jedinci jsou však snazší kořistí. Vznik křečí je podmíněn komplexem společně působících faktorů. Prvním na žebříčku důležitosti je únava (hlavně u svalů nenavyklých na pravidelnou zátěž), druhým je práce svalů v nepřirozeném postavení či pohybu.

To, jak křečím předejít, a další rady, jak se v posilovně netrápit, najdete na mojezdravi.cz.

Efektivně cvičit můžete i doma na gauči. Podívejte se na naše video:

Video se připravuje ...
Cvičení pro gaučové povaleče: K čemu vám bude dobrý polštář? • VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ

Autor: Dita Váchová/Moje zdraví

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji