Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nejzdravější olej? Budete překvapeni! Není to olivový ani kokosový

Olivový olej je prospěšný, ale nejzdravější není
22. září 2017 | 06:00

Na otázku, který olej je nejzdravější, by asi téměř každý odpověděl, že olivový. Není to ale tak úplně pravda. Záleží na tom, k čemu ho použijete a jak kvalitní vyberete. Zastudena lisovaný panenský olivový olej, na kterém usmažíte řízky, může být pro vaše zdraví přímo pohromou. Jak vybírat olej na vaření?

I když při smažení řízků většina lidí nedá dopustit na vepřové sádlo, pokud se chcete držet zásad zdravého stravování, je třeba minimalizovat živočišné tuky a preferovat kvalitní rostlinné tuky a oleje.

Nejlepší olej na smažení

Nejdůležitější je složení mastných kyselin, které tvoří až 90 procent obsahu olejů a jejichž prostřednictvím můžeme hodnotit vhodnost oleje pro naši výživu i pro kuchyňské využití. Z výživového pohledu mají vhodnější složení ty oleje, které obsahují vyšší podíl nenasycených mastných kyselin, zejména těch polynenasycených. 

Ideálně by měly mít co nejvyšší obsah omega-3 mastných kyselin. Z tohoto pohledu je vítězem olej řepkový, zmínit je potřeba i sójový a lněný.

Kokosový a slunečnicový olej? Raději ne

Nejhůře jsou na tom z hlediska vhodné výživy oleje, které mají převahu tzv. nasycených mastných kyselin (ty by měly tvořit maximálně třetinu přijatých tuků). Přispívají totiž ke zvyšování hladiny cholesterolu a rizika vzniku  onemocnění srdce a cév. Jsou to zejména oleje tropické, např. kokosový. Ten zažívá velkou renesanci, ale uplatňovat by se měl spíše v jiných oborech než právě ve správné výživě. Jeho jedinou výhodou při vaření je to, že snese vysokou teplotu, což se hodí třeba při smažení.

Jak můžete využít kokosový olej jinak? Podívejte se na video.

Video se připravuje ...
Pět tipů, jak využít kokos pro péči o pleť a vlasy • VIDEO: iStock.cz/mojezdravi.cz/ccmixter.org

Pokud pomineme složení oleje a zaměříme se na kuchyňské využití, je důležité vybírat olej jak podle chuti, protože může změnit výsledný efekt jídla, tak podle toho, jak vysoké teploty snese, než se přepálí. Již zmiňovaný kokosový olej nebo sádlo vydrží hodně, máslo (které si můžete vyrobit i doma) už je na tom hůř. Pro mnohé bude asi překvapením, že na smažení se nehodí olej slunečnicový. Ten by se měl používat spíše ve studené kuchyni.

Autor: Věra Boháčová
Video se připravuje ...