Hubnete? Jaké oleje si při dietě dopřát a na jaké zapomenout?

  • Hubnete? Jaké oleje si při dietě dopřát a na jaké zapomenout?
    21. srpna  2017 
     06:00

    Není tuk jako tuk. Znamená to, že třeba tuk, který má z nutričního hlediska složení příznivé pro zdraví, nemusí být ideální volbou ve všech případech, třeba při hubnutí. Princip volby olejů je pořád stejný, při redukci váhy je ale potřeba ubrat na množství, aby byla celková výsledná energetická hodnota nižší. Jak tedy při výběru olejů postupovat?

  • Nejméně zdravé a vhodné oleje

    Autor: iStock

     

    Najdete je v obchodech pod mnoha názvy: pokrmový, rostlinný, stolní a podobně. Většinou jde o lacinější oleje, jejichž základem bývá zpravidla rafinovaný řepkový, sójový nebo slunečnicový olej. Podle Davida Freje, autora knihy Tučné superpotraviny a oleje, ty, které obsahují převahu (přes 60 %) omega-6 mastných kyselin, nejsou vhodné na vaření ani do dresinků. Patří sem: margaríny, rafinovaný palmový olej, slunečnicový olej, sójový olej, kukuřičný olej, olej z rýžových otrub, hroznových jadérek a pšeničných klíčků.

     

  • Zdravé a vhodné oleje

    Autor: iStock

     

    Z rostlinných tuků jsou vhodné ty, které jsou tzv. zastudena lisované. Ideální jsou tedy extra panenský olivový olej, přepuštěné máslo ghí či řepkový olej. „Ve zdravém jídelníčku mají převažovat tuky s mononenasycenými kyselinami, omega-3 mastnými kyselinami,“ říká David Frej. Podle Hany Málkové ze STOB je vhodnější používat pro tepelnou úpravu tepelně stabilní tuky, i když mají více obávaných nasycených mastných kyselin. Ve studené kuchyni dejte přednost extra panenským olejům.

  • Řepkový olej

    Autor: iStock

     

    Hodí se spíše na pánev, ovšem při hubnutí byste moc smažit neměli. Pokud už tedy během diety chcete něco smažit, ideálně jen krátce a jednorázově. „Na pánev rozhodně nepatří panenské oleje: kromě toho, že během tepelné úpravy přijdete o většinu prospěšných látek, tak z nich mohou za vysokých teplot vznikat látky zdraví škodlivé,“ říká Hana Málková.

     

    Jaké oleje jsou nejvhodnější pro zdraví i hubnutí? Podívejte se na naše VIDEO:

    Video se připravuje ...
    I mezi rostlinnými tuky si vybírejte, řepkový olej je nejlepší • VIDEO: Vím, co jím

     

  • Olivový olej

    Autor: iStock

     

    Jeden z nejzdravějších olejů obsahuje hlavně mononenasycené kyseliny. Lze jej použít i pro tepelné zpracování, ale nesmí být extra panenský. Extra panenský olej využívejte zásadně ve studené kuchyni nebo na závěrečné dochucování již hotových teplých pokrmů. Hodí se také na dušení, vaření a samozřejmě do dresinků na saláty.

     

  • Lněný, konopný, dýňový

    Autor: iStock

     

    Hodí se do studené kuchyně, zvláště lněný má hodně omega-3 mastných kyselin. Po otevření je ale spotřebujte do šesti týdnů. Méně známé oleje můžou váš jídelníček obohatit nejen o prospěšné látky, ale i o dosud nepoznané chutě. Právě výše jmenované stojí za vyzkoušení. Ani ty raději nepoužívejte pro tepelnou úpravu.

  • Ořechový olej

    Autor: iStock

     

    Většinou se vyrábí z makadamových ořechů, mandlí či vlašských ořechů. Hodí se zejména do salátových dresinků. Vlašský olej obsahuje nejvíc omega-3 mastných kyselin ze všech ořechových olejů. Pokrmům dodá zajímavou chuť a taky reguluje chuť k jídlu.

     

  • Kokosový olej

    Autor: iStock

     

    Pokud jde o tento olej, existuje spousta protichůdných doporučení. Vzhledem k tomu, že obsahuje 92 % nasycených kyselin, je nejvhodnější pro tepelnou úpravu, při hubnutí ale moc vhodný není. Ovšem jak říká David Frej, mastné kyseliny obsažené v tomto oleji postupují nejrychleji do jater a mozku, stimulují metabolismus a navozují pocit sytosti. Například obyvatelé Filipín a Polynésie konzumují až dvě třetiny kalorií z kokosového oleje a netrpí na nemoci srdce.

     

     

     

     

     

     

     

     

/
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji