Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nejzdravější úprava jídla: Vařit, péct nebo grilovat?

20. listopadu 2011 | 06:00

Víte, který způsob úpravy jídla je nejzdravější? Jak máte stravu upravovat, abyste zachovali zásady zdravého stravování a „nezadělávali“ si na různé choroby zažívaní?

Vhodná úprava jídel je stejně důležitá jako jejich výběr a výběr ingrediencí pro vylepšení jejich chuti.

Jestli chcete, aby si vaše jídlo udrželo co nejvíce vitaminů a minerálních látek, držte se našich tipů na jejich zdravou úpravu!

Vaření v páře

Pára je nejšetrnější a zároveň nejzdravější způsob zpracování potravin. Zachovává většinu vitaminů, minerálů a stopových prvků v pokrmu. Tento způsob úpravy jídel se doporučuje lidem, zdravé

Na trhu už si můžete vybírat z různých druhů speciálních hrnců i nádobí. Ty opravdu kvalitní jsou dost drahé. Když chcete ušetřit, poslouží vám i osvědčená nádoba s dírkami, kterou vložíte do většího hrnce s vodou a napařujete...

Ryba se zeleninou v páře
Autor: shutterstock.cz

Shrnutí:
Například v parním hrnci uvaříte pokrmy třikrát rychleji než v obyčejném. Vařením v páře se uchovávají vitaminy – třeba 150 g v páře uvařené brokolice obsahuje přibližně 75 mg vitaminu C, což jsou přibližně dvě třetiny denní dávky vitaminu doporučované dospělému člověku.

Uzení

Uzení je nezdravý způsob úpravy jídla. Udí se převážně maso a ryby. Při působení dýmu na pokrm se vytvářejí karcinogenní látky.

Častější pochutnávání si na větším množství uzeného masa a dalších výrobků je ze zdravotního hlediska vysoce rizikové. Při redukční dietě se uzeniny vůbec nedoporučují. A jestli chcete zdravě jíst, tak platí totéž!

Uzené
Autor: shutterstock.cz

Shrnutí:
Uzení je vhodné tepelné zpracování potravin z mnoha důvodů. Nejenže jim dodává výbornou a nenahraditelnou chuť, ale je i konzervuje a zbavuje mikroorganismů. Na druhou stranu je takto zpracované jídlo nezdravé. Takže: ano, ale s mírou a omezeně!

Dušení

Dušené jehněčí
Autor: Recepta ze života
Ke zdravým metodám můžeme zařadit i dušení. Dusit můžete maso i zeleninu. Na rozdíl od vaření se při něm zachovává většina živin. Rozdíl spočívá v menším množství použité vody a také v tom, že dušený pokrm musí být dobře a pevně přiklopený poklicí – zatímco vařit se dá i bez poklice.

Jídlo se při dušení připravuje ve vlastní šťávě a má výraznou chuť. Musí se však hlídat během přípravy, protože se poměrně snadno připaluje. Proto se také často podlévá.

Shrnutí:
Dusit byste měli jídlo jen v malém množství oleje s troškou vody a co nejkratší dobu. Je také vhodnou úpravou dietní stravy.

Smažení

Smažení patří mezi mimořádně oblíbené způsoby úpravy pokrmů všeho druhu. Odborníci na zdravou výživu ale smažení nedoporučují. Smažení je časově nenáročné, potraviny se takto dají upravit velmi rychle, a navíc jsou velmi chutné.

Často v tomto směru předstihnou jídlo připravené vařením nebo dušením. Olej při smažení se dostává do potravin – každá do sebe vsákne několik gramů tuku. Jídlo se tak stává až příliš tučným. Navíc se během smažení ve vysoké teplotě tuky rozkládají a oxidují. Tímto způsobem vzniká množství látek s rakovinotvorným účinkem.

Hranolky
Autor: shutterstock.cz

Shrnutí:
Na smažení je nejvhodnější kvalitní olej (i olivový, například z pokrutin) a stoprocentní tuk. Relativně vhodné je i vepřové sádlo. Máslo by se na smažení nemělo používat vůbec, protože se v něm kvůli vysoké teplotě tvoří dráždivé a škodlivé látky a ničí se vitamin A. Relativně nejlepší formou smažení je fritování. Při něm se potraviny celé ponoří do vroucího oleje.

Kuře na rozmarýnu s česnekem provoní sváteční neděli
Autor: David Háva
Pečení

Pečení je jednou z nejstarších úprav potravin horkým suchým vzduchem, ale některé potraviny lze péct i nad otevřeným ohněm. Pečením se potravina stává koncentrovanější, protože se na ní utvoří obal, který zabraňuje vylouhování a vysušení.

Odpařuje se z ní pouze voda, čím se pak pečené dobroty stávají hustějšími. Pečené potraviny jsou také velmi chutné. Péct se dá téměř vše: maso, zelenina, pečivo, chleba, koláče. Když pečete maso, nezapomeňte, že ho musíte podlévat.

Shrnutí:
K pečení používejte speciální nádoby nebo papíry a omezte množství přidávaného tuku. Případně používejte vhodné druhy tuků určených právě pro tento druh úpravy.

Vaření ve vodě

Je jedním z nejběžnějších a nejzdravějších způsobů úpravy potravin. Vařené pokrmy jsou lehce stravitelné a vhodné pro různé diety. Při vaření rozlišujeme dva technologické postupy: vkládání suroviny do vařící vody a do studené vody.

V prvním případě urychlíme čas vaření a zabráníme vylouhování rozpustných látek – potravina je tak chutnější. Ve druhém případě zase získáme silný vývar, ale vařená potravina ztrácí velkou část své nutriční hodnoty.

Do polévky můžete přidat těstoviny
Autor: shutterstock.cz

Shrnutí:
Jedinou nevýhodou vaření ve vodě je to, že vysoké procento výživných látek, obzvlášť vitaminu C a B, se dostane do vody, která se potom většinou vylije. Kromě toho jich hodně ničí i vysoká teplota vařící vody. Zeleninu vařte co nejkratší dobu a při co nejnižší teplotě.

Grilování

Grilování
Autor: shutterstock.cz
Grilování už dávno není nejzdravější způsob přípravy jídel. Do ohně kapající tuk totiž způsobuje uvolňování rakovinotvorných látek. Obsahuje je i maso spálené od přímého ohně.

Tohle riziko se dá snížit používáním hliníkového tácku nebo alobalu. Maso se ale musí dobře propéct, aby se zničily případné choroboplodné zárodky, zejména bakterie. Ty zničí teplota přes 70 °Celsia.

Shrnutí:

Pozor, abyste si nekontaminovali ruce bakteriemi ze syrového masa. To totiž obsahuje na povrchu mikroorganismy, které se rychle množí. Dají se přenést i na jiné potraviny, proto si je i po manipulaci se syrovým masem vždy pořádně omyjte a nezapomeňte ani na nádobí a pracovní stůl.

Například na dřevěné desce, na které jste krájeli maso, nemůžete bez jejího důkladného umytí horkou vodou a saponátem pak připravovat zeleninu nebo jiné potraviny!

Autor: Silvie Risová, Kbak