Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Neumíte palačinky? Tady jsou 4 chyby, které děláte

Video se připravuje ...
VIDEO: Recepty.cz/Tomáš Reitz
19. ledna 2014 | 09:32

Také patříte mezi ty kuchařky, které palačinky dělají jen jednou ročně, protože se jim špatně smaží, trhají se a připadají jim mastné? Možná při jejich přípravě děláte několik chyb, které vám brání tento snadný a rychlý pokrm dělat častěji. Máme pro vás 4 tipy, jak vytvořit perfektní palačinky.

Konzistence těsta je pro skvělý výsledek to nejdůležitější. Dbejte na správné množství ingrediencí a uvidíte, že se vám palačinky povedou. Ideální poměr surovin je proto:

250 ml polotučného mléka
2 vejce
1 balíček vanilkového cukru
špetka soli
140 g hladké mouky
olej nebo máslo

Pokud máte v plánu připravovat palačinky na slano a pak je plnit například špenátem, nebo krémovým sýrem a lososem, vanilkový cukr do těsta samozřejmě nepřidávejte.

Není vaše palačinkové těsto nadýchané? Zapomeňte na míchání vařečkou a vezměte si raději velkou metlu a těsto našlehejte. Dostane se tak do něj vzduch a těsto bude krásné nadýchané a vláčné.

Místo toho, abyste máslo nebo olej dali na pánev a nechávali rozehřát před každou palačinkou zvlášť, přimíchejte jej rovnou do těsta. Přidejte dvě lžíce kvalitního oleje nebo rozehřátého másla, promíchejte a můžete rovnou smažit. Palačinky tak nebudou mastné, ale naopak jemné, krásně tenké a nebudou se na pánvi trhat ani připalovat.

Trhají se vám palačinky? Může za to vaše nedočkavost. Nalijte necelou naběračku těsta na pánev, rovnoměrně jej rozprostřete a nechte smažit, dokud není těsto po celé ploše matné a pevné. Pak teprve obraťte a smažte z druhé strany. Jakmile budete obracet ještě nedopečené těsto, palačinka se vám roztrhne.

Jak palačinky servírovat? Inspirujte se těmi nejkrásnějšími fotkami ze sociálních sítí:

Video se připravuje ...