První chyba: Špatný poměr ingrediencí u těsta
Konzistence těsta je pro skvělý výsledek to nejdůležitější. Dbejte na správné množství ingrediencí a uvidíte, že se vám palačinky povedou. Ideální poměr surovin je proto:
250 ml polotučného mléka
2 vejce
1 balíček vanilkového cukru
špetka soli
140 g hladké mouky
olej nebo máslo
Pokud máte v plánu připravovat palačinky na slano a pak je plnit například špenátem, nebo krémovým sýrem a lososem, vanilkový cukr do těsta samozřejmě nepřidávejte.
Druhá chyba: Mícháte těsto vařečkou a palačinky potom nejsou nadýchané
Není vaše palačinkové těsto nadýchané? Zapomeňte na míchání vařečkou a vezměte si raději velkou metlu a těsto našlehejte. Dostane se tak do něj vzduch a těsto bude krásné nadýchané a vláčné.
Třetí chyba: Neznáte trik s olejem, a pak jsou mastné
Místo toho, abyste máslo nebo olej dali na pánev a nechávali rozehřát před každou palačinkou zvlášť, přimíchejte jej rovnou do těsta. Přidejte dvě lžíce kvalitního oleje nebo rozehřátého másla, promíchejte a můžete rovnou smažit. Palačinky tak nebudou mastné, ale naopak jemné, krásně tenké a nebudou se na pánvi trhat ani připalovat.
Čtvrtá chyba: Jste netrpěliví, a proto se trhají
Proč se palačinky trhají? Může za to vaše nedočkavost. Nalijte necelou naběračku těsta na pánev, rovnoměrně jej rozprostřete a nechte smažit, dokud není těsto po celé ploše matné a pevné. Pak teprve obraťte a smažte z druhé strany. Jakmile budete obracet ještě nedopečené těsto, palačinka se vám roztrhne.
Jak palačinky servírovat? Inspirujte se těmi nejkrásnějšími fotkami ze sociálních sítí: