Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Každodenní konzumace omega-3 mastných kyselin výrazně zlepšuje stav kardiaků

Ryby jsou bohatým zdrojem vitaminů rozpustných v tucích a mnoha minerálních látek, které jsou soustředěné zejména v jejich játrech a tuku.
5. srpna 2009 | 17:09

Každodenní příjem omega-3 mastných kyselin, na něž je bohatý například rybí tuk, výrazně prospívá srdci u zdravých lidí, ale může zlepšovat výrazně stav u kardiaků s rozvinutou chorobou.

Američtí zdravotníci proto začali lidem doporučovat, aby omega-3 mastné kyseliny zařadili do svých jídelníčků v každodenním režimu.

Osoby zdravé a bez vážných komplikací by podle nových doporučení měli denně přijmout kolem 500 miligramů omega-3 mastných kyselin, zatímco osoby s chorobami srdce až dvojnásobek tohoto množství.

„Existuje zcela jasný vztah mezi zdravím srdce a konzumací potravin bohatých na omega-3 mastné kyseliny, které jsou obsaženy v tučných rybách jako je losos, sardinky, pstruh, sleď a ústřice,“ tvrdí kardiolog Carl Lavie z New Orleans.

Konzumace omega-3 mastných kyselin také snižuje riziko kornatění tepen, srdeční arytmie, infarktu a náhlé zástavy srdce.

Autor: Famous