Pokud se člověk vystavuje výparům z oleje vznikajícím při smažení, zvyšuje si tak riziko vzniku rakoviny. Podle britských vědců se během zahřívání oleje ve vysokých teplotách do vzduchu uvolňují potencionálně škodlivé částice. Jejich vdechování pak může vést k rakovině plic, prsou a močového měchýře. Smažení je v tomto případě nejrizikovější. Rakovinotvorné částice se uvolňují ze všech typů olejů, rostlinný je ale v tomto případě nejvíce nebezpečný. Kukuřičný a olivový olej je také rizikový, ne však tolik. Při smažené hranolek ponořených do tuku vzniká obzvláště velké množství rakovinotvorných látek - například polycyklický aromatický uhlovodík nebo acrylamid. Podle autorů studie z Royal Society of Chemistry hrozí lidem vystavovaným pravidelně podobným zplodinám šance na vznik rakoviny 1:100. Doporučují proto při vaření větrat nebo potraviny raději vařit ve vodě či v páře namísto smažení. "Vaření ve vodě je nejen zdravější, ale také prospěšnější životnímu prostředí," shoduje se tým vědců. Při přepalování oleje vznikají podle odborníků stejné škodlivé látky, které jsou součástí tabákového kouře nebo výfukových plynů. Podle Josephine Queridové, specialistky na výzkum rakoviny, je ovšem v domácnostech při smažení koncentrace škodlivých látek v ovzduší natolik nízká, že nemohou člověku způsobit téměř žádné problémy. V minulém roce britští vědci zjistili, že dětem, které se živí brambůrkami a hranolky, hrozí v dospělosti vyšší riziko rakoviny prsu. Tým specialistů z Harvard Medical School tvrdí, že jedno balení chipsů týdně podané dítěti do pěti let, zvyšuje riziko onemocnění rakovinou prsu v pozdním věku o sedmadvacet procent.
Podle britských vědců se zvyšuje riziko rakoviny, pokud je člověk vystaven výparům při smažení
Související články
Články odjinud