Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Věci, na které se musíte zeptat svého lékaře, když je vám 20, 30, 40, 50

  • Ve dvaceti letech se musíte ptát na úplně jiné otázky, než třeba ve čtyřiceti.
    12. listopadu 2016 | 06:00

    Na pravidelnou prohlídku bychom ke svému praktikovi měli chodit jednou za dva roky. A to i v mládí a případě, kdy vám nic není a cítíte se zdravě. Je totiž spousta nemocí, které se navenek nijak netváří a neprojevují, zatímco ve vašem těle zrají k problémům. Proto se zaměřte na tyto otázky, které vám případně mohou pomoci odhalit ty největší hrozby.

    Častým důvodem, proč mladé ženy nechodí na prevenci, je i stud.
    Autor: Shutterstock.com
    Nemám co do činění se syndromem polycystických vaječníků? To je totiž jedna z nejčastějších příčin neplodnosti u žen v civilizovaných zemích. Jde o hormonální poruchu, při které dochází k poškození ženského cyklu. Na vaječnících se vytvoří cysty, ženy přestávají ovulovat, což znamená neplodnost. Kromě toho ženy s polycystickými vaječníky trápí nadváha a zvýšený růst ochlupení na místech, kde to u žen není běžné. Léčba nemoci je poměrně zdlouhavá, proto čím dříve se na to přijde, tím lépe. Navíc pokud to začnete řešit včas, zvyšuje se pravděpodobnost, že plodnost zachráníte.

    Když je vám mezi dvaceti a třiceti, vůbec byste měly mít pořádně pod kontrolou své hormony. Mají totiž na svědomí vaši váhu, sexuální apetit, ukládání tuků v těle a  psychiku. Pokud máte pocit, že něco s vámi v tomto ohledu není v pořádku, zeptejte se vašeho lékaře, jestli vám hormony šlapou jak na drátkách. 

  • Když je vám dvacet let

    Nebojte se jít na záchod. Krev ve stolici nemusí hned značit něco tragického. Může jít pouze o daň z nočních hrátek.
    Autor: Shutterstock.com
    Ve třiceti letech byste se měly soustředit mimo jiné i na zdraví zažívání. S postupem let se totiž začíná trávicí systém zpomalovat. Je důležité si ho udržovat v perfektním stavu, aby vám sloužil k duhu. K tomu ale musí stejně dobře fungovat i oběhový, endokrinní a kardiovaskulární systém. Jestliže trpíte zácpou, nebo naopak chodíte na záchod často, případně se cítíte nafouklá, potom o tom řekněte svému lékaři. A zeptejte se ho, jestli nemůže jít o nějaký zánět. A lékař by vás měl poslat ke gastroenterologovi. 

    Kromě toho byste také měla zjistit, zda máte dostatek všech živin, které potřebujete pro správné fungování vašeho těla. My ženy míváme všeobecně nedostatek vitaminu D, železa a minerálů. To může vést později k vážným zdravotním potížím, jako jsou například osteoporóza, případně problémy v těhotenství. Ve třiceti je tedy dobré nechat si zkontrolovat množství vitaminů E, D, hořčíku, železa a dalších stopových prvků. Vyšetření se provádí odběrem krve.  

  • Když je vám třicet

    Video se připravuje ...
    Jak si správně vyšetřit prsa? Podívejte se na návod! • VIDEO: Adriana Krátká
    Jestliže trpíte často záněty, je dobré se zeptat svého lékaře, zda je všechno v pořádku. Protože pokud často trpíte různými záněty, znamená to, že něco s vaším zdravím není v pořádku. Je důležité pochopit, proč a hlavně čemu se vaše tělo brání. Touto dobře položenou otázkou můžete předejít pozdějším problémům, případně ty vzniklé odstraníte ve správnou dobu, což je u mnohých nemocí velmi důležité. Tělo se takto může bránit i kvůli stresu, který ho oslabuje, nicméně pak je zřejmě na místě se nad tím zamyslet a něco se svým náročným životem udělat.

    Kromě toho po čtyřicítce začne kolísat hladina hormonů, což nakonec vyústí v menopauzu. "Sledování hladiny hormonů progesteron a estrogen pomůže zjistit, zda nejsou příliš vysoké nebo nízké. Do budoucna to může zabránit vzniku rakoviny, případně dalších nemocí, které hrozí ženám po čtyřicítce," říká praktická lékařka Taz Bathia. A když už jsme u té rakoviny, nezapomeňte se zeptat na preventivní vyšetření mamografem.

     

  • Když je vám čtyřicet

    Osteoporóza neznamená, že byste měli odvápněné kosti.
    Autor: Shutterstock.com
    Jestliže jste si v mládí více nehlídala hladinu minerálů a vitaminů, potom byste se měla zeptat svého lékaře na možnost kontroly hustoty vašich kostí. Ta totiž s věkem klesá, čímž se zvyšuje riziko vzniku osteoporózy, kdy dochází častěji ke zlomeninám, které vznikají i při naprosto banálních činnostech. 

    Jednou z nejčastějších druhů rakoviny v České republice je rakovina tlustého střeva. U ní dlouho nejsou pozorovatelné žádné příznaky a včas se dá odhalit vyšetřením kolonoskopií. Zeptejte se svého lékaře, kdy byste to měla podstoupit. Pokud patříte do rizikovější skupiny, do čehož spadá i pozitivní rodinná anamnéza, skutečnosti, že jste kuřačka a ráda si dáte doušek alkoholu, váš stravovací režim není úplně ukázkový nebo trpíte některou z nemocí trávicího systému, pak byste měla vyšetření podstoupit co nejdříve.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...