Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rakovina nemusí být vždy smrtící: Které typy jsou nejlépe léčitelné?

  • Rakovina prsou je obestřena mnoha mýty, které nás ženy poté děsí ještě více, než je nutné.
    29. ledna 2017 | 06:00

    Strašák rakoviny visí ve vzduchu kolem nás každý den. Logicky z toho na nás může jít hrůza a děs, přitom občas bychom ale ze svých strachů mohli trochu ubrat. Onkologické onemocnění nemusí být vždycky podepsaným ortelem smrti. I když veškeré šance na uzdravení se odvíjejí od toho, kdy je nemoc objevena.

  • Prevence hraje prim

    Rakovinou prsu v České republice onemocní každý rok asi 130 žen.
    Autor: Shutterstock.com
    Ačkoliv počet onemocnění rakovinou stoupá, počet umírajících klesá. Tato nepřímá úměra je způsobena nejen stále se zlepšující lékařskou péčí, ale také prevencí, které se lidé věnují čím dál tím více. Platí, že čím dříve bude nemoc odhalena, tím větší pravděpodobnost účinnosti léčby bude. Třeba v případě rakoviny děložního čípku se dá prevencí vznik nemoci zásadně eliminovat. 

  • Rakovina prsou

    Způsobuje nošení podprsenek rakovinu?
    Autor: Shutterstock.com
    U žen je nejčastější rakovina prsu. Přitom šance na vyléčení rakoviny prsu jsou poměrně vysoké v případě, kdy je nemoc odhalena včas. Ze 130 případů na 100 tisíc žen rakovině podlehne 30 (počítá se vždy doba od zjištění nemoci do pěti let). Tedy zatímco stoupá počet nemocných, úmrtnost v tomto případě klesá. Ještě před deseti lety to totiž bylo na 90 nemocných žen 40 těch, které nemoci podlehly. Tedy téměř padesátiprocentní úmrtnost. Změna je pak dána nejen zkvalitněním lékařské péče, ale do velké míry i prevencí. Rakovina prsu je v časném stadiu (tedy v I. a II.) odhalena v sedmdesáti osmi procentech.

  • Rakovina děložního čípku

    Video se připravuje ...
    Jak se léčí předrakovinotvorné stavy? • VIDEO: Adam Balažovič

    Z ryze ženských onkologických nemocí je poměrně častá také rakovina děložního hrdla, neboli čípku. Nově diagnostikovaných žen je 15 na 100 tisíc. Do pěti let od zjištění diagnózy zemře pět žen. Nemoci tak podlehne třetina nově diagnostikovaných pacientek. "Díky pravidelným cytologickým stěrům dokážeme včas odhalit změněné buňky na sliznici děložního čípku a díky tomu jsme schopni včas zahájit léčbu," vysvětluje profesor David Cibula z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

  • Rakovina tlustého střeva a konečníku

    Příznaky rakoviny tlustého střeva jsou velmi nejasné. Ale mohou se projevovat třeba jako bolesti břicha, nebo jako problémy při vyprazdňování.
    Autor: Shutterstock.com
    Češi jsou rakovinou tlustého střeva a konečníku nechvalně známí. Patříme totiž k světové jedničce, co se počtu nemocných týče. Nepříliš pozitivní bilance. Každý rok u nás onemocní zhruba 93 mužů ze 100 000 a 61 žen ze 100 000. Mortalita je u obou pohlaví přibližně stejná. Diagnózu nepřežije kolem 25 žen a 38 mužů. Přitom rakovině tlustého střeva a konečníku se dá do jisté míry předcházet zdravým životním stylem, omezením alkoholu, kouření a nezdravých tuků. Důležité jsou opět preventivní prohlídky, které bohužel ne všichni využívají.  

  • Rakovina plic

    Rakovina se může objevit i přesto, že se rizikovým faktorům vyhýbáte.
    Autor: Shutterstock.com
    Zatímco u mužů počet rakoviny průdušek, průdušnice a plic klesá, u žen je tento trend opačný. Zatímco v roce 2006 bylo na 100 tisíc mužů 102 nemocných, v roce 2014 to bylo zhruba o 20 méně. Za stejnou dobu se počet nemocných žen zdvojnásobil, ze 20 na 40 nemocných. Nicméně prognóza ani u jednoho z pohlaví není optimistická. Z osmdesáti nemocných zemře zhruba sedmdesát. Ze čtyřiceti nemocných žen pak více než třicet. Podle organizace OnkoMaják je základním problémem to, že nemoc bývá diagnostikována v době, kdy má takový rozsah, že chirurgická léčba, která doposud jako jediná může vést k uzdravení, není možná.

  • Rakovina prostaty

    Svému muži můžete pomoci s prevencí i tím, že mu sama prohlédnete varlata.
    Autor: Shutterstock.com
    Každé pohlaví má tu "svou" rakovinu, u mužů je to rakovina prostaty. Počet pacientů s tímto onkologickým onemocněním stále stoupá, v roce 2014 to bylo 130 případů na 100 tisíc mužů. Tedy je to srovnatelné s rakovinou prsou u žen. Pokud je rakovina prostaty odhalena včas, je docela dobře léčitelná. Zhoubnému onemocnění podlehne 29 mužů. Je tedy znát, že i tady se prevence zlepšuje, i když i tady se mají muži od nás stále co učit. Podle statistik jich na prevenci chodí stále málo. 

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...